American Head Charge, Liv Sin & Co @ De Verlichte Geest – Roeselare (21.09.2017)
Hughes Vanhoucke

Het outdoor festivalseizoen ligt definitief achter de rug, waardoor we voor een achttal maanden teruggrijpen naar gigs in vertrouwde zalen in binnen- en buitenland.

Op donderdag 21 september zagen we vier bands aan het werk in De Verlichte Geest vlakbij het station van Roeselare.

Tekenden donderdagavond present: De Amerikaanse industrial meets nu metal band American Head Charge uit Minneapolis, het Zweedse Liv Sin met de frontwoman van het opgedoekte Sister Sin, In Death uit Oz en het Duitse theatrale Reptil.

Repitl (DEU) @ De Verlichte Geest – Roeselare – BE

Met een kwartier vertraging betreedt Reptil uit het Duitse Breitscheid het podium omstreeks 19:15 uur. Een bont allegaartje zonder gitarist, maar voldoende percussie om Slagerij Van Kampen te laten blozen.

De van lange dreadlocks voorziene zanger staat tijdens het eerste nummer gemuilkorfd te zingen terwijl de kleine, frêle zangeres en percussioniste het doet in haar wit ondergoed. Achter hen een drummer, een percussionist met onder andere een leeg vat bier als instrument en een gemaskerde bassist.

Reptil (DEU) @ De Verlichte Geest – Roeselare – BE

De band brengt een heel theatrale show, inclusief vrouwelijk tapdansen in ondergoed, waarbij de zangeres bij elk nummer verandert van outfit. Muzikaal brengt de band lekkere, industriële muziek waar je hier en daar wat Marilyn Manson invloeden ontwaart.

Reptil (DEU) @ De Verlichte Geest – Roeselare – BE

Niet eens een half jaar geleden bracht Reptil een eerste langspeler uit, Throne of Collapse.

Op de website van de band, www.reptil.com, staan twee videoclips, die mooi illustreren wat zich op het podium van De Verlichte Geest afspeelde en wie het Duits beheerst, kan een reportage rond de band van twintig minuten bekijken.

In Death (AUS) @ De Verlichte Geest – Roeselare – BE

De tweede band op het appel komt uit het verre Brisbane, Australië. In Death brengt stevige, technische death metal met een knipoog. De hele band heeft er duidelijk zin in. Zanger Krugga en gitarist Brian Page hebben hun dosis zin voor humor voor deze avond ook niet achtergelaten in de kleedkamer en maken er het beste van ondanks de koele respons van het publiek, dat wellicht net iets minder Jupilers achterover geslagen heeft dan de gezellige Australische lui uit Queensland. Na een paar nummers is Brian “Jimmy” Page al te vinden tussen het publiek met een brede smile op zijn gezicht en is een blik Jupiler nooit ver weg. Een half uur lang brengt de band met één langspeler achter hun naam het beste van zichzelf, ongeacht het aantal mensen dat hen staat aan te moedigen zonder de zin voor humor te verliezen.

Liv Jagrell – Liv Sin (SWE) @ De Verlichte Geest – Roeselare – BE

Zangeres Liv Jagrell uit Stockholm zagen we meermaals aan het werk in Zuid West-Vlaanderen, onder andere op dit eigenste podium als frontwoman van Sister Sin, een old school heavy metal band, welke iets minder dan twee jaar geleden on hold gezet werd, nadat de meeste leden het intensieve touren eventjes voor bekeken wilden houden.

Personal trainer en fitness moni Liv Jagrell houdt echter niet van stilzitten en richtte enkele maanden later Liv Sin op met als enig lid van Sister Sin drummer Per Bjelovuk.

Per Bjelovuk – Liv Sin @ De Verlichte Geest – Roeselare – BE

Vandaag staat de energieke Zweedse op de planken met haar nieuwe band, welke net als Sister Sin voornamelijk agressieve heavy metal brengt met een melodische toets.

Vijf maanden geleden bracht de band zijn eerste langspeler uit, Follow Me, en put tijdens deze support tour uiteraard voornamelijk uit deze emmer om het nieuwe werk te promoten.

Na het inleidende en stevige Godless Utopia krijgen we Let Me Out geserveerd, de eerste single van de eersteling van Liv Sin. Het volgende nummer is er eentje van Sister Sin, Outrage, dat op voortreffelijke manier gebracht wordt en gevolgd wordt door I’m Your Sin en tweede single van de nieuwste langspeler, Killing Ourselves To Live, een sterk nummer dat op plaat opgenomen werd in samenwerking met Schmier van Destruction, die hier vanavond jammer genoeg niet aanwezig is.

Patrick Ankermark & Christoffer Bertzell – Liv Sin @ De Verlichte Geest – Roeselare – BE

De Zweden sluiten hun show af met Hypocrite en Fight Song, wellicht het bekendste nummer van Sister Sin dat zorgt dat het dak eraf gaat in de kleine De Verlichte Geest. Net als bij de vorige twee bands begeeft de dynamische zangeres zich eventjes tussen het publiek om Hypocrite af te werken.

Jammer van de magere opkomst en een kleine ontgoocheling omdat de band Immortal Sin niet bracht, een cover van Fight uit het nieuwe album, dat meteen een belletje doet rinkelen bij Sisters of Mercy fans. Voor de rest een prima set van de band uit Ikea land ondanks een verkouden zangeres.

Liv Jagrell – Liv Sin @ De Verlichte Geest – Roeselare – BE

American Head Charge dat ooit door bassist Shavo Odadjian van System of a Down aan een platencontract geholpen wer,d is de headliner van deze Europese tour van dik twee weken lang.

Een standvastig verleden heeft de band niet: Talloze line-up wijzigingen en een nieuwe label bij elke nieuwe plaat vormen een rode draad door de geschiedenis van deze band.

De opzet van deze tour is het voorstellen van hun vierde langspeler Tango Umbrella: Een plaat die dik anderhalf jaar geleden uitgebracht werd. Om een of andere reden ontbreken twee leden van de band op het appel: Bassist Chad Hanks en toetsenist Justin Fowler hebben de tocht naar Europa niet gemaakt.

Benji Helberg – American Head Charge @ De Verlichte Geest – Roeselare – BE

De band komt nogal traag op gang en krijgt meermaals te kampen met technische problemen. Het is vooral gitarist Benji Helberg, die om de haverklap ellende heeft met zijn gitaar of de pedals die hij gebruikt. Een ander mankement is de klank van de energieke drummer, die de gitaren ruimschoots overstemt, waardoor het geheel nogal chaotisch overkomt. Wanneer er geen technische problemen voorkomen, lijkt de band mij op automatische piloot te spelen. Komt het door de magere opkomst? Wie weet het?

Tegen alle verwachtingen in krijgen we hoofdzakelijk nummers afkomstig uit de albums The Feeding en The War of Art aangevuld met een viertal nummers uit Tango Umbrella.

Jeremiah Stratton – American Head Charge @ De Verlichte Geest – Roeselare – BE

Naar het einde van de set toe moet een zatte Franstalige concertganger zowaar het podium betreden. Eerst krijgt hij een flinke por van de met problemen kampende Benji Helberg en eens terug op de been wordt hij hardhandig van het podium geduwd door zanger Cameron Heacock. Vanaf dit moment rijst een kleine vorm van chaos. De zanger heeft al snel begrepen dat wat hij en zijn kompaan daarnet deden niet door de beugel kan. Wanneer gitarist Karma Singh Cheema even de kleedkamer wil induiken om van gitaar te wisselen, rijst er een kleine vorm van paniek onder een aantal bandleden als blijkt dat de deur niet opengaat.

Misschien moeten de heren As The Palaces Burn van Lamb of God eens bekijken.

Cameron Heacock – American Head Charge @ De Verlichte Geest – Roeselare – BE

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

april

Geen concerten

mei

Geen concerten

X