Het moet zowat mijn allereerste obscure album geweest zijn welke ik in de tweede helft van de jaren negentig heb aangekocht: Moon in the Scorpio van Limbonic Art. Ruim twintig jaar, een reünie én de beslissing om alleen verder te gaan later is er Spectre Abysm. Nieuw werk dus van Vidar “Daemon” Jensen, ook gekend als mijnheer Limbonic Art.

De luisteraars die vertrouwd zijn met deze éénmansband zullen vanaf de eerste seconden meteen herkennen, maar ook erkennen dat er niks veranderd is aan de vertrouwde Limbonic Art-formule. Drums worden tot leven geroepen middels een drumcomputer. Dit creëert onmiddellijk een industrialgevoel bij het luisteren. Dit gevoel laat je niet los en is ook meteen een soort handelsmerk. De gitaren en bas zijn wél echt. Alle andere effecten komen ook uit een doosje.

Van vernieuwing is geen sprake: De black metal welke Daemon hier aflevert is een standaard doorslagje van wat wij gewend zijn uit het genre: scherpe, ruwe zang, superstrakke en zeer repetitieve riffs, net genoeg melodie zonder overkill te plegen. Niks nieuws onder de winterzon dus. Waar is het dan wel om te doen? Vooral de sfeervorming. Er zijn weinig bands, of projecten – zo u wil – die op een eenvoudige en herkenbare manier een kille, ruwe sfeer kunnen oproepen als Limbonic Art. Hoofdverantwoordelijke hiervoor is de unieke zangstem van Daemon. Veelal rasperig, soms bezwerend of zelfs gruntend, maar altijd spot-on.

Franjes mag je wel verwachten, zoals bijvoorbeeld de bezwerende gezangen tegen het einde van de ruim tien minuten durende openingstrack Demonic Resurrection, maar deze zijn eerder schaars aanwezig. Het moet zowat de meest rechttoe-rechtaan blackmetalrelease zijn van de laatste tijd. Ondanks het vertrekt van compagnon Morfeus in 2010 weet Daemon toch de ziel waar eerstgenoemde grotendeels voor verantwoordelijk was in dit nieuwe stuk neer te leggen.

Fans van het eerste uur mogen deze release gerust zonder nadenken aanschaffen. Ook de gemiddelde blackie zal hier met absolute zekerheid zijn gading in vinden. Wat ons betreft: Acht op tien.

Tracklist:

  1. Demonic Resurrection
  2. Ethereal Traveller
  3. Omega Doom
  4. Requiem Sempiternam
  5. Triumph Of Sacrilege
  6. Disciplina Arcani
  7. Through The Vast Profundity Obscure
X