Airbourne interview: Breek alle regels!
Bart Van Gestel

Kort na hun verpletterende show op Graspop mocht Amped-Up de gebroeders O’Keefe van Airbourne onderwerpen aan een vraaggesprek. Beide broers, letterlijk nog nat achter hun oren van de douche, vertellen met veel animo over hun nieuwe plaat, hun favoriete festival én de geluidsdruklimieten op concerten.

Hé jongens. Bedankt dat ik met jullie even mag babbelen. Hoe was jullie concert? Was het niet te warm?

Airbourne: We hadden veel plezier. Het publiek had er zin in. Er stond veel volk voor het podium, tot helemaal achterin. Het was hot as hell, dat wel!

Kan het problemen geven van technische aard, als je bij zulke temperaturen moeten spelen?

Airbourne: Wij zijn van Australië, we zouden het min of meer gewoon moeten zijn. We hebben al ooit bij warmere temperaturen moeten spelen.

Jullie hebben een nieuwe plaat uit, Breakin’ Outta Hell. Kan je ons een idee geven waar de plaat over gaat?

Airbourne: Als je je tegen het einde van de week wat down voelt, moet je er op uit trekken. Spreek af met je vrienden, haal er een biertje bij. Zet een goeie rock ’n roll plaat op en beleef een leuke tijd. Dat bedoelen we eigenlijk met Breakin’ Outta Hell. Die dagelijkse en wekelijkse sleur doorbreken. Die “fuck mijn baas” toestanden even opzij kunnen zetten. Schakel de wereld uit, zeg maar.

Welke insteek hadden jullie deze keer om aan het nieuwe album te beginnen? Is er anders gewerkt dan bij vorige albums?

Airbourne: Deze plaat namen we op in Australië. Ik denk dat we meer zelfbewust geworden zijn tegenover de vorige drie platen. Bij ons eerste album wisten we totaal niet wat een plaat maken betekende. Onze producer destijds vertelde ons: Ik hou van het geluid, maar waar zijn de hooks? Daarop vroegen wij: Wat is een hook? Gaan we vissen? Zo ging het bij onze eerste plaat… Nu weten we tenminste wat een hook is. Een album maken heeft trouwens veel weg van vissen, wist je dat? Je hebt een haakje (een hook dus…), je hebt je aas en je hebt een dobber. Je gooit je lijn uit. De lijn stelt dan hierbij de nummers en de teksten voor. En dan is het hopen dat je iets vangt. Vissen naar de fans dus.

Eigenlijk is dat een mooie uitleg! Dank je! (lacht). Jullie zijn momenteel een festivaltoer aan het doen in Europa. Welk is jullie favoriete festival hier?

Airbourne: Fuck, daar vraag je wat. Als we daarover denken, komt eigenlijk meteen de naam Hellfest ons voor de geest. Wat ons betreft is Hellfest momenteel de koning onder de festivals. We ontmoetten één van de organisatoren van Hellfest. Hij vertelde ons dat ze de fans én de bands blij willen maken. Wij doen alles om het iedereen naar hun zin te laten hebben. Voor de artiesten wordt daar een heus restaurant uit de grond gestampt. Voor de fans is er enorm veel te beleven. Er wordt ook veel aandacht besteedt aan de omkadering: er is veel vuurwerk, er staat bijvoorbeeld een enorm Lemmy-standbeeld. Een ware rock ’n roll speeltuin. Toen we daar tien jaar geleden speelden was het een veel kleiner festival. We hebben het zien groeien van iets klein naar een echt mega-gebeuren.

Vandaag speelden jullie voor de derde keer hier op Graspop. Ik herinner me de eerste keer dat jullie hier waren, in 2010…

Airbourne: Dat was in een tent. Met Saxon. Dat was de eerste keer dat ik Saxon zag. De eerste keer dat ik Biff Byford kon ontmoeten. Dat was echt geweldig. De vorige keer dat we hier waren regende het volgens mij. Toen waren ook Mikkey Dee en Motörhead hier. Mikkey Dee is trouwens vandaag ook hier.

Airbourne – Rudy De Doncker

Hebben jullie tijd om hier rond te lopen en een paar concerten mee te pikken?

Airbourne: Jazeker. Als we tijd hebben doen we dit altijd op festivals.

Bestaat er bij jullie een verlanglijstje van concerten als jullie de kans hebben om bands te zien?

Airbourne: Saxon. Steel Panther. Ugly Kid Joe. Scorpions, die zijn er ook vandaag. Aerosmith. Als we de kans hebben om Myles Kennedy met Alter Bridge te zien doen we dat ook meestal.

Airbourne staat bekend om haar erg luide concerten. Nu is er hier in Vlaanderen sinds enige tijd een beperking op de geluidsdruk bij concerten. Wat vinden jullie van zulke ingrepen door een overheid? Want als mensen willen, kunnen ze zichzelf heel eenvoudig beschermen.

Airbourne: Het grappige is dat ik denk dat ze dansmuziek niet begrenzen. Het laat een regering er uitzien als een bende idioten. Schrijf dit maar op: jullie regering lacht jullie in het gezicht uit! Jullie kunnen oordopjes insteken, jullie kunnen zelf nadenken en beslissingen nemen. Komaan. Als jullie willen rocken, dan doen jullie dat toch gewoon. Gaan jullie sigaretten verbieden? Nee! Want de regering verdient er aan. Verdient een regering geld aan een rock- of metalfestival? Nee. Laat de vlamingen rocken! AC/DC schreef een nummer, Bedlam In Belgium. Komaan.

Nu je toch over AC/DC begint. Vergeef me misschien voor wat ik nu ga zeggen, maar ik vergelijk Airbourne een beetje met AC/DC, maar dan op 78 toeren. Sneller, maar in dezelfde traditie. Wanneer het nieuws kwam dat Brian Johnson niet meer kon optreden met AC/DC, werd je toen benaderd door de band om in te vallen? Je lijkt mij een geschikte kandidaat.

Airbourne: Nee, ik kreeg nooit een telefoontje. Ik denk dat Axl Rose, een man die enorm veel platen verkocht heeft in zijn leven, meer gekwalificeerd is om die job te doen. Grappig dat hij toevallig dan zijn been moest breken zodat hij op het podium op moest met krukken. Nee, ik denk dat hij het er goed vanaf heeft gebracht. Maar er is hoop. Onlangs stond Brian op het podium, samen met Jimmy Page en Paul Rodgers om te zingen. Ze hebben een nieuwe technologie in de ontwikkeling waarbij dit mogelijk is. Dus zeg nooit nooit.

Jullie begonnen in jullie thuisland in een bar te spelen…

Airbourne: …ik begon er zelfs te werken.

Was, of is er een lokale scene waar jullie begonnen?

Airbourne: Niet per se in hetzelfde genre. Wanneer wij begonnen te spelen, was het extreem gedateerd om klassieke rock te spelen, zoals ze ons toen beschreven. Maar wij vinden niet dat wij klassieke rock spelen. We klinken zoals wij denken dat de woorden rock ’n roll moeten klinken, weet je. Maar, jammer genoeg toen wij opgroeiden was het al new-age Amerikaanse punk en van die dingen wat de klok sloeg. Dat is de beste manier om de muziek destijds te beschrijven. Wij waren outsiders. We reden drie en een half uur naar Sydney om een optreden te doen, en dan weer terug. Nu is de situatie wel anders. Er zijn veel meer rock ’n roll bands die hier en daar opduiken. Dat is fijn om te zien.

Iets helemaal anders. Sommige Airbourne-nummers duiken al eens op tijdens de Amerikaanse WWE worstel evenementen, én ook in verschillende games. Hoe kwam dit tot stand?

Airbourne: Wel, onze oorspronkelijke uitgever was een onderdeel van EA Games, de uitgever van de computerspellen waar onze muziek in opduikt. Dus dat is eigenlijk vrij voor de hand liggend. En eens je in dat wereldje verzeild bent geraakt, wordt je links en rechts al eens ergens bijgezet.

Mijn tijd met jullie zit er op. Hebben jullie nog een boodschap voor onze lezers?

Airbourne: Iemand moet een petitie starten om geen geluidslimieten meer te hebben bij rock concerten in Vlaanderen. Iedereen moet die petitie tekenen met “Ik wil rocken!”, en stuur dat dan maar naar jullie regering. In het najaar komen we terug naar hier met een headline tournee, en daar gaan we alle regels overtreden!

De band speelt op 12 oktober in Het Depot te Leuven. Info en tickets voor dit concert vind je hier.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

mei

Geen concerten

juni

Geen concerten

X