Frost van Satyricon aan de tand gevoeld
Ashley Bickx

De maand september heeft voor de fans van black metal heel wat moois in petto. Een van de releases waar reikhalzend naar uitgekeken wordt, is de nieuwe van Satyricon, welke op 22 september in de rekken ligt bij menig multimediaketen of bij uw betere platenboer. De laatste twee jaar liepen voor de band echter niet op rozen. Vooral de gezondheidstoestand van Satyr baarde menig sympathisant zorgen. Gelukkig kan de man in kwestie tegen een stootje en vormde muziek een mooie uitlaatklep en het ideale middel om er stilaan weer bovenop te komen. Halfweg augustus diende zich de mogelijkheid tot een interview met Frost zich aan. Een opportuniteit waar wij van Amped-Up zeker geen nee tegen zeggen. 

Goeiemorgen Frost, Hoe gaat het ermee?

Frost: Heel goed! Het zijn ongelofelijk drukke dagen, maar daar leven we als muzikant voor. Gelukkig zijn we het één en het ander gewend dus we weten waar we ons aan kunnen verwachten.

Op 22 september verschijnt het nieuwe album van Satyricon genaamd Deep Calleth Upon Deep (review). Kan je iets meer toelichting geven omtrent de naamkeuze van het nieuwe album?

Frost: Een hele tijd terug was ik in mijn vrije tijd wat opgestapelde magazines aan het doornemen en toevallig kwam ik de woordcombinatie Deep Calleth Upon Deep tegen. We waren stilaan begonnen aan het nieuwe album en meteen had ik een heel concept voor ogen door het lezen van deze vier woorden. Het is een evidente titel, die mooi de essentie van het album weergeeft. Een album dat praat van diep tot diep zeg maar.

Het artwork springt ook wel sterk in het oog…

Frost: Het artwork is pas later in het proces aan bod gekomen. Het merendeel van de songs hadden al vorm gekregen en hierdoor hadden we ook stilaan een beeld gevormd wat betreft het artwork. Toen de coverart ons werd voorgelegd, waren we meteen enorm enthousiast. Het past perfect bij de titel van het album en bij de thematiek. Het geeft perfect de wisselwerking weer tussen leven en dood op een eerder simpele en directe wijze. In dat opzicht vinden we het ook een elegant artwork. Het is exact wat we wouden.

Ik had het privilege om het nieuwe album reeds aan enkele luisterbeurten te onderwerpen en wat opvalt, is dat het echt klinkt als Satyricon. Dat jullie ondertussen een eigen geluid hebben ontwikkeld. Hierdoor is het voor mij persoonlijk ook de logische volgende stap in de discography van de band. Hoe staat U tegenover deze stelling?

Frost: Wat het geluid betreft, draagt het nieuwe album sterk de Satyricon-stempel: Het bevat enorm veel energie, welke op bepaalde momenten wordt afgewisseld met tragere passages. Toch is het een heel ander album geworden op dynamisch en muzikaal vlak. Er zijn veel elementen op terug te vinden, die compleet nieuw zijn. Als band willen we continu blijven verbeteren en innoverend voor de dag blijven komen. We willen nieuwe, muzikale horizonten verkennen en niet recycleren wat we in het verleden al eens gedaan hebben.

In de loop van 2015 werd er bij Satyr een hersentumor vastgesteld. Hoe gaat het nu met hem en hoe bent U omgegaan met dit verschrikkelijke nieuws?

Frost: Het was enorm moeilijk. Op dat moment vormde de ene donderwolk na de andere zich boven onze hoofden. Het was nieuws dat ons hele systeem in zijn greep had en iets dat continu door onze gedachten heen ging. Na enkele maanden waren we er wel rotsvast van overtuigd om terug te keren met een knaller van een album. Een album waar we ook onze hele ziel in wouden leggen.

Ondanks het feit dat Satyr enorm verzwakt was en amper nog iets kon ondernemen, had hij toch enorm veel ‘drive’ om er zo snel mogelijk opnieuw te staan. Hij wou zijn demonen ook verwerken in de muziek. Deze donkere, serieuze periode heeft duidelijk zijn weerslag gehad op het nieuwe album. Hopelijk is Satyr nu definitief bevrijd van zijn kwelgeest.

Naast muziek heeft Satyr ook een grote passie voor wijnen. Zo heeft hij zijn eigen wijn uit de grond gestampt enkele jaren geleden. De Wongraven wijnen. Ben je op één of andere wijze zelf betrokken bij het hele wijnverhaal of is het echt iets van Satyr alleen? 

Frost: Nee, het hele wijnverhaal is echt iets van Satyr persoonlijk. Hij is altijd al enorm gefascineerd geweest door wijn in het algemeen mede door zijn culturele achtergrond. Het staat echt los van de band. Gelukkig schotelt Satyr ons wel geregeld een flesje voor, waardoor we mee kunnen genieten van zijn sterke wijnen. Genieten is enorm belangrijk.

Vanaf september trekken jullie door Europa samen met Suicidal Angels en Fight The Fight. Kent U deze twee bands persoonlijk?

Frost: In het verleden zijn we al eens op tour geweest met Fight The Fight, maar toen speelden ze nog onder een andere naam. Suicidal Angels en Fight The Fight zijn twee ambitieuze bands met een perfecte attitude. Ik ben er van overtuigd dat ze het uitstekend gaan doen. Ze weten wat het leven on the road inhoudt, dus ik heb enorm veel vertrouwen in de jongens.

In 2015 bracht Satyricon een live-registratie op de markt van een optreden in samenwerking met het Noorse Nationale Opera Koor. Na het nieuwe album een paar keer beluisterd te hebben, stel ik vast dat er enkele invloeden van de opera zich ook weten te manifesteren hebben in het nieuwe materiaal. The Ghost Of Rome is daar een mooi voorbeeld van, naar mijn mening. 

Frost: Ik begrijp volledig waar je naartoe wilt. De samenwerking heeft ons indirect toch wel in zekere zin beïnvloed. Het bombastische aspect heeft altijd wel meegespeeld bij Satyricon, maar is iets dat nu toch wel net iets meer meespeelt bij het schrijfproces. Het is een gegeven dat zich onbewust is beginnen ontwikkelen. We zijn er wel van overtuigd, dat onze songs hierdoor naar een hoger niveau worden getild.

Het debuutalbum van Satyricon, Dark Medieval Times, mag ondertussen ook al bijna 25 kaarsjes uitblazen. Hoe heb jij de metalscene zien evolueren doorheen al deze jaren?

Frost: Moeilijke vraag… Ik denk wel dat algemeen geconcludeerd mag worden dat het hele metalcircus zich sterk ontwikkeld heeft, maar ook enorm verbreed is. Het conservatieve is er wat uit en is vervangen door het progressievere aspect. Het hokjesdenken is al lang verlaten. Het creatieve primeert meer en meer. Een evolutie die we alleen maar kunnen toejuichen.

2017 loopt stilaan naar zijn einde. Wat zijn jouw favoriete albums van dit jaar tot nu toe? 

Frost: De laatste tijd heb ik naar veel uitleenlopende dingen geluisterd, maar voornamelijk ouder materiaal. Het opnemen van een nieuwe plaat vergt veel energie, dus als ik vrij ben, wil ik vooral luisteren naar muziek die mij energie geeft. Iets waar ik op dat moment naar wil luisteren.

Hartelijk dank voor jouw tijd, Frost. Veel succes met de nieuwe plaat en hopelijk tot 27 september in Biebob Vosselaar.

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

april

Geen concerten

mei

Geen concerten

X