Absu + Beheaded / De Verlichte Geest Roeselare / 28-07-2017
Bart Vereecke

Het is vrijdagavond, en we kunnen ons geen betere manier bedenken om het weekend op gang te trappen. We begeven ons immers richting De Verlichte Geest in Roeselare waar vanavond niemand minder dan Absu het spektakel mag verzorgen. Oorspronkelijk zou ook het Noorse Blood Red Throne, dat eveneens gehuisvest is bij het label Candlelight Records hier vanavond  aantreden, ware het niet dat hun tour gecanceld werd. Op doortocht tijdens een Europese tour na een passage op het Stonehenge Festival neemt Absu zo enkel nog het Maltese Beheaded mee in zijn kielzog. Voor Amped Up alvast reden genoeg om twee gezanten op pad te sturen.

Beheaded

Wanneer we De Verlichte Geest binnenwandelen is deze reeds aardig aan het vollopen. Er zijn een tachtigtal tickets de deur uit in voorverkoop, maar ook de avondkassa lijkt nog goed zijn werk te doen. Voor zover het frisjes is buiten, is het betrekkelijk warm in de zaal en kunnen we hier maar beter even onze trui uittrekken. Ook muzikaal kunnen we ons snel verwarmen, want amper een half uurtje na openingstijd staat voor ons het Maltese Beheaded op de planken. De voor ons onbekende band mocht het voorprogramma verzorgen voor Absu tijdens een Europese tour, waarbij ze onder andere op het Stonehenge Festival en Metaldays in Slovenië mochten aantreden. Volledig terecht zo blijkt… want het gezelschap onder leiding van Frank Calleja, die de brutale vocals voor zijn rekening neemt, weet ons vanavond wel te bekoren met een set waarbij we drie kwartier lang de betere brutal death metal voor de kiezen krijgen. Hierbij zijn we zeker onder de indruk van drummer Davide Billia. Wat slaat de man hard, en houdt hij er een zéér strak tempo op na, zeg! Dit, gecombineerd met strakke gestructureerde melodieën en de snelheid van de trillende gitaarriffs, zorgt voor een aangenaam luisterstuk. Hoewel het vijftal reeds actief is sedert 1991, lanceerde het dit jaar pas zijn vijfde studioplaat, Beast Incarnate. Misschien wel het bewijs dat deze band kwaliteit sterk boven kwantiteit verkiest. De mannen van Beheaded kunnen achteraf alvast terugblikken op een meer dan geslaagde show, waarbij ze ongetwijfeld enkele zieltjes voor zich wisten te winnen in De Verlichte Geest. Een knappe prestatie van de klankman die de zaakjes goed voor elkaar had dient hierbij ook zeker vermeld te worden. (Bart Vereecke)

Absu

Het uit Texas, USA afkomstige Absu wordt al sinds het debuutalbum Barathrum: V.I.T.R.I.O.L. uit 1993 in goede banen geleid door drummer/zanger/frontman Proscriptor McGovern. Proscriptor is een waar fenomeen. Behalve een beetje gek is hij namelijk ook een geweldige muzikant en showman. Het is telkens een heel spektakel om hem bezig te zien. Hij drumt als een bezetene en slaat de meest onnavolgbare roffels uit zijn stokken terwijl hij er doodleuk nog wat bij schreeuwt ook. Doe het hem maar na! Ooit waagde hij zijn kans bij Slayer toen Dave Lombardo het voor bekeken hield maar uiteindelijk kozen de legendarische thrashers met Paul Bostaph voor een iets serieuzer type. De officiële uitleg luidde dat Proscriptor de songs te snel speelde. Via onderstaande link kan je zijn Slayer auditie bekijken en zelf vaststellen dat Proscriptor er inderdaad een hels tempo op nahield!

Uiteindelijk is het een geluk dat Slayer niet voor hem koos want anders hadden we hem op deze vrijdagavond nooit aan het werk gezien in de gezellige Verlichte Geest. De zaal is goed gevuld wanneer Absu aan zijn set begint. Rondom ons zien we monden openvallen bij het aanschouwen van de razernij die de Amerikanen voortbrengen. Het accent ligt vanavond op Absu’s twee beste platen, namelijk The Third Storm Of Cythraul en Tara. De set bestaat uit twee delen. Het eerste deel wordt met zijn drieën uitgevoerd waarbij Proscriptor dus de drums en zang voor zijn rekening neemt. Na hun grootste klassieker Highland Tyrant Attack de zaal te hebben in geslingerd, is er een pauze. Tijdens het tweede deel neemt een andere drummer plaats op de drumkruk en neemt Proscriptor enkel nog de zang voor zijn rekening. Volgens ons is de nieuwe drummer gewoon de roadie van de band want voor aanvang van de show zagen we hem nog de soundcheck doen. Even vrezen we dat de fut wat uit het optreden zou verdwijnen maar gelukkig krijgen we ongelijk. De nieuwe drummer, die volgens metal-archives naar de naam Gunslut luistert, brengt het er prima van af. Desondanks blijft Procriptor de aandacht naar zich toetrekken door zijn wel erg theatrale podiumpresentatie. Het levert hem heel wat lachende blikken en wat gemompel op maar uiteindelijk overheerst toch een positief gevoel. Hoeveel frontmannen kunnen tegenwoordig nog echt een podium inpakken? Er valt tenminste iets te zien en te beleven. Al zal de eerste rij nu en dan met de schrik zijn vrijgekomen bij de zoveelste karate trap in hun richting. In het begin van de show deelde Proscriptor ons nog tot op de seconde mee hoelang ze zouden spelen. Hoelang precies hebben we niet onthouden. We weten echter wel zeker dat het langer was dan de 45 minuten die we nu kregen. Zijn stopwatch was duidelijk niet goed afgesteld! Een korte maar venijnige set dus waarna we al bij al toch met een voldaan gevoel huiswaarts keren. (Steven Demey)

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

april

Geen concerten

mei

Geen concerten

X