Jurgen Callens

Eagleheart is een Tsjechische vijfkoppige band, die op 18 augustus zijn derde album Reverse zal uitbrengen via het Scarlet Records label. Die plaat komt er zes jaar na Dreamtherapy, een album dat meer over de fictieve wereld handelde. Het nieuwe kiest voor de omgekeerde benadering en gaat over de realiteit van elke dag. De band uit Brno heeft inmiddels wat aanpassingen in de line-up gehad en brengt hun power metal nu met drie verschillende vocalisten. De band kreeg ook opnieuw een helpende hand van Roland Grapow, die onder meer instond voor de produktie van Reverse. Wij waren alvast benieuwd naar het resultaat en spinden het schijfje meerdere malen voor de nodige inleving.Eagleheart werd al opgericht in 2003 en maakt muziek die fans van Symphony X, Kamelot, Blind Guardian en Stratovarius kan aanspreken. Krachtige power metal met epische passages, technisch vaardig gespeeld en vaak met het gekende bombast. Achter de microfoon zijn wat aanpassingen gebeurd. De vocalen worden momenteel verdeeld over drie stemmen: die van frontman Roman Sacek, gitarist en bandleider Michal Kus en die van bassist en voormalig zanger Vojta Simunik. Bij dergelijk concept ga je al snel gaan denken aan een band als Amaranthe bijvoorbeeld. Zij verdelen echter de zangpartijen netjes gescheiden of overlappend. Dit is bij Eagleheart echter niet zozeer het geval. Hier worden alle vocalen meer samen gezongen: als het ware de hoofd- en de achtergrondzang samen. Soms komt dit wat verwarrend over, want waarom zou je dezelfde partijen samen zingen als je feitelijk met één goeie zanger werkt en de andere twee eigenlijk wat te kort schieten. Sacek is veruit de betere van de drie, terwijl zijn twee medebroeders niet hetzelfde niveau hebben. Het concept ontgaat me dan ook eigenlijk. De muziek zelf is echter prima. Ik hoor gelijkenissen met Kamelot tijdens Healing The Scars: episch, helder, aanstekelijk, soms bezwerend melodisch, … noem maar op. All I Am is ook zo een sterke track, iets symfonischer maar ook weer melodisch zodat je het nummer graag opnieuw zal gaan beluisteren. Dit is zonder meer voer voor elke fan van sterke Europese power metal. Palace Of Thoughts heeft ook weer raakvlakken met Kamelot, maar heeft dan weer net niet die magie van laatstgenoemde band. Ook hier stoort de zang me weer meer dan me lief is. Verder kan ik me best vinden in songs als Reverse, Erased From Existence en Mind To Decipher. Enemy Within zal dan weer fans van de Finnen van Stratovarius kunnen bekoren. Reverse is een album waarop de nadruk vooral ligt op up- en midtempo werk. Daarom is het misschien interessant om de limited editie van het album aan te schaffen. Hier wordt namelijk afgesloten met het mooie en ingetogener Erased, wat ik persoonlijk één van de sterkere nummers van het album vind.

Eagleheart heeft met Reverse een degelijke plaat gemaakt, maar ik adviseer toch om in de toekomst carte blanche te geven aan Roman Sacek op vocaal gebied. Maar als je je niet stoort aan deze opmerking, dan kan je dit nieuwe werkje gerust aan je powermetalcollectie toevoegen.

Tracklist:

 1. Awakening
 2. Until Fear Is Gone
 3. Healing The Scars
 4. All I Am
 5. Palace Of Thoughts
 6. Reverse
 7. Erased From Existence
 8. Mind To Decipher
 9. Endless
 10. Enemy Within
 11. Painting The Shadows By Light
 12. Erased

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

mei

Geen concerten

juni

Geen concerten

X