Rotthier Peter

Op Graspop werd de metalmeute verrast door Brides of Lucifer, een vrouwenkoor dat metalcovers bracht in een clean vocal jasje. Wie toen helemaal achterover sloeg moet zeker naar de winkel hollen om het debuut van het internationale vrouwen allegaartje Exit Eden in huis te halen. De Amerikaanse rockzangeres Amanda Somerville schaarde enkele andere vocale talenten rond zich om samen popcovers in een emotioneel metaljasje te stoppen. Ze vond drie dames die zo’n project wel zagen zitten en Exit Eden was geboren.

Het trio dat Exit Eden completeert bestaat uit de Française Clémentine Delauny (Visions Of Atlantis), de Braziliaanse Marina La Torraca (Phantom Elite) en de Duitse Anna Brunner. Samen namen ze elf pop- en rockcovers op die ze door een symfonische metaltrommel haalden. Het resultaat is gewoon fenomenaal. De songs blijven herkenbaar maar door de muzikale aanpassingen en de vier diverse vocalisten krijgen ze een nieuw leven.

Het is net dat wat een originele cover sterk maakt. Geef het een eigen touch maar zorg dat hij nog steeds herkenbaar is. Bijkomend hierbij is dat de klasse van de vier dames van zo’n hoog niveau is, dat enkele van de originele artiesten van hun stoel gaan vallen als ze dit horen want de meesten kunnen amper tippen aan de zangcapaciteiten van dit kwartet. Het is ook een verdienste dat men er in geslaagd is om deze, toch vier verschillende, stemmen in de songs met elkaar te blenden.

Uitschieters vinden op Rhapsodies In Black is niet simpel omdat alle elf nummers bekend zijn bij een groot publiek en op zich al grote hits waren in het verleden. Een ding is zeker; alle songs die de dames brengen, krijgen in deze versies toch een bepaalde meerwaarde, vooral omdat de meeste songs niet direct voor de hand liggend zijn om op deze manier gecoverd te worden.

Komt daarbij nog dat het viertal twee keer vocale versterking krijgt van Simone Simons (Epica) op Frozen (Madonna) en Skyfall (Adele) en een keer van Rick Altzi (Masterplan, At Vance) op Total Eclipse (Bonnie Tyler). Of dat echt nodig is, valt te betwijfelen want de vier dames op zich zijn vrouws genoeg om deze songs zelf van de broodnodige vocalen te voorzien maar met een bijdrage van Simons trek je natuurlijk wel extra aandacht.

We kunnen hier ronduit besluiten dat het concept van Exit Eden goed doordacht is en vooral supergoed is uitgewerkt. De vier dames zingen de sterren van de metalhemel en liefhebbers van female fronted symfonische metal moeten dit gewoonweg in huis halen want dit is ondanks het coverwerk gewoonweg de absolute vocale top in female fronted metalland. Mochten die van Brides of Lucifer nog een voorprogramma zoeken voor hun concerten in de AB, één adres: Exit Eden.

Tracklist:

 1. Question of Time  (Depeche Mode)
 2. Unfaithful (Rhiana)
 3. Incomplete (Backstreet Boys)
 4. Impossible (Shontelle)
 5. Frozen (Madonna)
 6. Heaven (Bryan Adams)
 7. Fireworks (Kate Perry)
 8. Skyfall (Adele)
 9. Total Eclipse Of The Heart (Bonnie Tyler)
 10. Papparazzi (Lady Gaga)
 11. Fade To Grey (Visage)

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

april

Geen concerten

mei

Geen concerten

X