Als je een thema zoals horror behandelt, kan dat maar één ding betekenen: het is weer deathmetaltijd! Uit Zweden en het Verenigd Koninkrijk is hier Pale King met zijn debuutalbum Monolith Of The Malign. De band bestaat sinds vorig jaar maar weet mij hier toch aangenaam te verrassen. Monolith Of The Malign zag het levenslicht op 21 april en het was Soulseller Records dat voor verdeling en promotie zorgde.

The Last Hour geeft je al meteen een idee waarmee je te maken krijgt: death metal met af en toe wat aanstekelijke melodieën tussendoor. En voor die melodieën zorgen vooral de gitaristen, waaronder ook één vrouw. En ze staat erg goed haar mannetje als bassiste. Maar die vocals, jongens toch. Het lijkt wel alsof de duivel zich er mee gemoeid heeft. Zo duister, zo diep en zo rauw. Voeg daar nog eens de drummer aan toe die ook als een bezetene op zijn drumstel zit te beuken en je krijgt het perfecte deathmetalrecept. Het heeft wel iets, deze muziek. De gitaren zijn anders dan andere deathmetalgroepen, ze beuken harder op je trommelvliezen in en klinken ook anders dan dat je gewoon bent van dit genre. Leuk toch als een band een eigen twist geeft aan de muziek?

The Curse is zonder twijfel hét headbangnummer van deze plaat. Vooral voor de langharige metalheads onder ons, die hierop hun nekspieren lekker kunnen losgooien. En dan komt het: een viool die Dark Intentions inleidt, tesamen met keyboards. Die zag ik echt niet aankomen maar het weet me wel te boeien. Het is ook een rustig nummer met veel interludes van violen. Wat afwisseling kan nooit kwaad maar het mag nooit te veel worden. Geen probleem voor Pale King dus.

Deze band moet je toch eens live gezien hebben, zeker als ze live zo goed klinken als op schijf. Monolith Of The Malign is een oerdegelijke deathmetalplaat geworden, zonder te veel poespas maar wel met een eigen twist. Het ene moment is het lekker headbangen en het andere moment kan je even op adem komen. Pale King heeft hiermee de muzikale lat voor zichzelf hoog gelegd, we kunnen dus vol verwachting uitkijken naar meer werk van hem.

Tracklist:

  1. The Last Hour
  2. Ominous Horrors
  3. Monolith Of The Malign
  4. The Curse
  5. Dark Intentions
  6. Inflicting Misery
  7. Resurrected
  8. A Haunted Palace
X