Ashley Bickx

De hele saga rond de Vikingen spreekt bij velen tot de verbeelding. Talloze films en series maken dankbaar gebruik van deze populariteit om hun eindproduct aan de man te brengen. Ook in de muziekbusiness zijn er groepen die geïnteresseerd zijn in de hele cultuur rond de Vikingen. In die mate zelfs dat er gesproken kan worden van een eigen subgenre binnen de metal. Het boegbeeld binnen dit genre is ongetwijfeld Amon Amarth, maar daarnaast zijn er ook nog een heleboel andere bands te ontwaren die zich aan de Viking metal wagen. Het Duitse Obscurity is daar één van. Al twintig jaar draaien zij mee in het wereldje. Met Streitmacht zijn ze inmiddels toe aan langspeler nummer zeven, welke uitgebracht wordt via het label Trollzorn Records en dat sinds 14 juli, de Franse Feestdag nota bene, in de rekken ligt bij de betere platenboer. 

Drie jaar na Vintar zijn deze Duitse Vikingen dus terug met een nagelnieuw album en om maar meteen met de deur in huis te vallen, zal ik beginnen met het feit dat deze Streitmacht gewoon verder gaat waar Vintar ophield. Viking metal is nu eenmaal een subgenre waar de originaliteit en de mogelijkheden tot het nemen van een zijsprong redelijk beperkt zijn. Gelukkig is daar in het geval van Obscurity helemaal niets mis mee. Bovendien blijft de band onder leiding van frontman Agalaz ook deze keer trouw aan zijn eigen, vaderlandse taal met name het Duits. Dit keer is er zelfs gekozen voor een albumtitel in het Duits,  waardoor het plaatje dat Obscurity wil creëren volledig klopt.

Zoals de titel van dit album al doet vermoeden, heeft Obscurity gekozen voor tien stevige songs waarin de strijdlust centraal staat. Verwacht geen trage intro, want 793 hakt er meteen stevig in met een vocale uithaal van frontman Agalaz waardoor het haar op de armen kaarsrecht komt te staan. Streitmacht Bergisch Land, een nummer dat refereert naar de ‘Heimat’ van deze Vikingen, begint enigzins ingetogen om na een dikke minuut volledig los te barsten, waarbij het frisse gitaarspel en het strakke drumspel dit nummer naar een hoger niveau tillen. Ondanks dat de band steevast kiest voor de Duitse taal, zijn de teksten duidelijk verstaanbaar, waardoor dit nummer beschouwd kan worden als het hoogtepunt van deze Streitmacht.

De daaropvolgende nummers stellen zeker niet teleur, maar de kracht van Streitmacht Bergisch Land wordt jammer genoeg niet meer geëvenaard. Desondanks blijft het zeker de moeite waard om verder te blijven luisteren, want Obscurity weet wel degelijk hoe het sterke Viking metal moet neerzetten. Zo is Todesengel een slepend nummer geworden, waarbij aanvankelijk het akoestische gitaarwerk de bovenhand neemt om vervolgens een sterk staaltje sfeerschepping neer te zetten. Herbtstfeldzüge wordt dan weer gekenmerkt door een ijzersterk refrein dat bij momenten dicht aanleunt bij de black metal.

Al wie van een stevige portie Viking metal houdt, zal aan Obscurity zeker geen buil vallen. Al twintig jaar staan deze Duitsers garant voor pure kwaliteit. Fans van Amon Amarth kunnen dit album dan ook blindelings aanschaffen. Ondanks het feit dat Obscurity op deze Streitmacht tien sterke songs weet af te leveren, komt de band nergens verrassend uit de hoek. Daar laat dit subgenre jammer genoeg weinig ruimte voor. Toch mag Obscurity trots zijn op zijn nieuwste worp en mogen zij absoluut gerekend worden tot één van de sterkere acts in het Viking genre.

Tracklist:

  1. 793
  2. Meine Vergeltung
  3. Streitmacht Bergisch Land
  4. Non Serviam
  5. Hinrichtung
  6. Todesengel
  7. Endzeit
  8. Herbstfeldzüge
  9. Ehre Den Gefallenen
  10. Was Uns Bleibt

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

april

Geen concerten

mei

Geen concerten

X