Jurgen Callens

Als wij hier op de redactie iets binnen krijgen van het Punishment 18 label, dan zit de kans er nogal eens dik in dat het om een Italiaanse band gaat. En vaak gaat het dan nog eens om een thrashband ook. Twee maal goed gegokt in dit geval, want Ancient Dome voldoet aan beide voorwaarden. De band bestaat al sinds de millenniumwissel en is met The Void Unending toe aan zijn vierde langspeler. Onbekend hier, maar daarom hoeven ze niet onbemind te zijn, dus onderwierpen we het schijfje, dat al een poosje geleden verscheen, aan de nodige luisterbeurten.

Het vijftal uit Italië beweert zelf een vorm van ‘cosmic thrash’ te spelen. Wat we daar onder moeten verstaan, is me een raadsel, dus proberen we het maar in onze eigen bewoordingen te doen. De band startte oorspronkelijk als een heavymetalband, maar evolueerde gaandeweg tot een thrashband. De muziek zelf zou ik op de dag van vandaag omschrijven als ‘heel erg neigend naar Bay Area thrash’. Waarmee ik bedoel dat ik heel wat invloeden terughoor van groepen als Toxik, Agent Steel, Atrophy, Heathen en Forbidden. Een originaliteitsprijs zullen ze hier nooit mee verdienen, want alles is voordien al gedaan, in veel betere versies. De pogingen van Ancient Dome moeten we echter wel verdienstelijk noemen, want het klinkt allemaal best strak en de solo’s zijn goed gespeeld. Alleen blijven de songs te weinig hangen en is de zang van ‘Jerre‘ eigenlijk ook maar middelmatig te noemen. Hij klinkt beter als hij iets agressiever gaat, maar in de cleane sector doen vele anderen het veel beter. Daarom dat wij iets als de titeltrack bijvoorbeeld beter vinden klinken dan de opener Black Passage. Die werd trouwens zelf nog voorafgegaan door een intro – cliché jawel – die totaal overbodig is. De band probeert ook vaak teveel verschillende riffs en stukjes in één song te proppen, zodat het soms al eens chaotisch gaat klinken ook. IV – Logic Of Nonsense is daar een voorbeeld van.

Grote ogen gaat Ancient Dome met dit nieuwe album niet gooien, maar als je fan bent van de crunchy thrash die eind jaren tachtig in de Bay Area gemaakt werd, dan kan je hier wellicht wel iets mee.

Tracklist:

  1. Target Unknown
  2. Black Passage
  3. The Void Unending
  4. IV – Logic of Nonsense
  5. Panic Generator
  6. The Rules of Hate
  7. Fifth Dimension
  8. D.I.E. (Droids In Exile)
  9. Chain Reaction

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

mei

Geen concerten

juni

Geen concerten

X