Bart Vereecke

Vorig jaar leverde Andreas Hedlund, met Winter Thrice nog een prima plaat af met het Noorse Borknagar. Na drie jaar stilte mogen we ons opmaken voor een nieuw album van Vintersorg. Met Till Fjälls del II willen deze Zweden een vervolg breien aan hun sterke debuut, Till Fjälls, dat ook al weer dateert uit 1998. Onder het label Napalm Records ligt deze plaat vanaf 30 juni in de rekken. Bij Amped-Up onderwierpen we deze aan de nodige luisterbeurten…

Het Zweedse Vintersorg, in het verre verleden nog Vargatron, brengt ons een mix van viking/folk/progressieve metal gekruid met atmospheric black metal. Dit was ooit het eenmansproject van Andreas Hedlund, die ons ook wel bekend is van bij de bands Borknagar, Fission, Cronian, Otyg, Waterclime en Gravisphere. Op vandaag laat Hedlund (vocals, guitars, keyboards, drums) zich binnen Vintersorg omringen door oudgediende Mattias Marklund (guitars) en nieuwkomer bij de band, Simon Lundström (bass).

Met Till Fjälls del II is Vintersorg toe aan zijn tiende studioplaat, dit drie jaar na het laatstverschenen Natutbål. Met deze plaat keert Vintersorg echter terug in de tijd en wil het een vervolg schenken aan zijn debuutplaat, Till Fjälls. Lyrisch behandelt deze band hierbij nog steeds de onderwerpen fantasie, mythologie, natuur en de kosmos.

Als openingstrack van Till Fjälls del II krijgen we met Jökelväktaren een nummer dat een vervolg vormt op Jökeln uit debuutplaat Till Fjälls. Hiermee keert Vintersorg terug naar dat lyrische thema dat betrekking heeft op gletsjers. De muziek bij dit nummer heeft zowel harde als zachte randen. Op het daaropvolgende En väldig isvidds karga dräkt krijgen we een muzikale weergave van de Zweedse, winterse landschappen waar Andreas Hedlund gehuisvest is. Het nummer bevat de typische Vintersorg groove, en heeft met enkele orkestmarkeringen een brede sfeer.

Lavin gaat van start met een akoestische intro die je meevoert naar een broze atmosfeer. Na een zeer sterke opbouw ontploft het nummer werkelijk in een heen en weer gezang waarbij brutale vocals het opnemen tegen koorgezangen. Met het mooi gelaagde Fjällets mäktiga mur krijgen we een vervolg op het nummer Till fjälls vanop het gelijknamige debuut. Een pianoprelude vormt de intro voor een krachtig nummer doorspekt met blackmetalvocals. Ongetwijfeld één van de sterkere tracks op dit album, waardoor we de videoclip met plezier meegeven onderaan dit artikel.

Vervolgens krijgen we Obygdens pionjär, wat meteen agressief van start gaat, wat mede voor een aangename variatie blijft zorgen op Till Fjälls del II.  Na het wat mindere Vinterstorm krijgen we met Tusenåriga stråk terug een nummer waarbij een heerlijke groove, verweven met een praal van akoestische gitaren en de koorgezangen een grote meerwaarde betekenen.

Na het catchy up-tempo Allt mellan himmel och jord sluiten we waardig af met Vårflod, waar Vintersorg ook een link weet te leggen met zijn debuut. Op de laatste track werden wat vrouwelijke gezangen toegevoegd door Cia, wat ook het geval was op het in 1998 verschenen Till Fjälls.

Alsof dit alles nog niet volstond, schenkt Vintersorg ons nog de bonus-ep Tillbaka till källorna. Met deze vier tracks wil Vintersorg terugkeren naar de tijd voor de band deze naam droeg. De nummers situeren zich in die overgangsperiode, toen Vargatron aan banden werd gelegd, en Vintersorg het levenslicht zag. Een leuke extra voor de die hard fans.

Vintersorg levert met Till Fjälls del II prima werk af, wat misschien zijn beste studioplaat tot op vandaag oplevert. Dit mag dan ook een meer dan waardig vervolg op Till Fjälls genoemd worden. Op dit album zul je geen opvulmateriaal aantreffen, zoveel is duidelijk. Fans van het Zweedse Vintersorg kunnen Till Fjälls del II dan ook zonder twijfel aan hun collectie toevoegen. Nog even geduld uitoefenen, maar vanaf 30 juni ligt deze parel onder het label Napalm Records in de rekken van de betere platenzaak.

Tracklist:

Disc 1: Till Fjälls del II

 1. Jökelväktaren
 2. En väldig isvidds karga dräkt
 3. Lavin
 4. Fjällets mäktiga mur
 5. Obygdens pionjär
 6. Vinterstorm
 7. Tusenåriga stråk
 8. Allt mellan himmel och jord
 9. Vårflod

Disk 2 : Tillbaka till källorna

 1. Tillbaka till källorna
 2. Köldens borg
 3. Portalen
 4. Svart måne

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

april

Geen concerten

mei

Geen concerten

X