Metalrockx

De faam van Dream Theater of Fates Warning hebben ze nog niet, maar zet ze gerust vooraan bij de nieuwe generatie progressieve powermetalbands, tussen Pagan’s Mind en Redemption, die veel waardering van de kenners krijgen. Zoals vaak zijn de zanger en de leadgitarist de troeven van een metalband en dat is hier niet anders.

Na jaren in de anonimiteit te hebben verkeerd, kreeg de carrière van DGM een boost door de komst van gitaarwizard Simone Mularoni – zijn techniek, power en componeertalent steken er bovenuit – en een jaar later van frontman Marco Basile. De zanger heeft een heel aangenaam geluid, is toonvast in hoge en mid-range-tonen en is een energiek podiumbeest.

Zijn veelzijdigheid maakt hem zowel geschikt voor de vlotte hardrock van Foreigner – luister naar de ballade Disguise – als voor de progressieve metal van Symphony X; check het epische Reason. De rest van het gezelschap blijft vrij onopvallend op de achtergrond, met een speciale vermelding voor keyboardspeler Casali, die vaak in de goede Deep Purple-traditie een duel aangaat met Mularoni. Dit hebben we het laatste jaar al een paar keren vanop de eerste rij mogen meemaken.

De kracht van de band is de kunst om melodie, power en techniek te bundelen in energieke, pakkende songs die blijven hangen. Nooit zul je hen betrappen op technische masturbatie, louter te willen imponeren voor het eigen genot, wanneer het ten koste gaat van de compositie; een euvel waar Dream Theater zich wel eens aan wil bezondigen. In tegenstelling tot deze laatste zijn de nummers heel toegankelijk, ondanks dat ze meerdere lagen bevatten; je moet echter geen bochten van 180° verwachten.

Op de eerste cd staat het optreden op het Frontiers Metal Festival in Milaan van oktober vorig jaar. Maar liefst acht songs van het laatste album The Passage worden gebracht en dat is heel terecht, want voor mij is dat nog steeds dé beste plaat van 2016. In Ghost of Insanity neemt Mularoni heel overtuigend de tweede zang van Tom Englund (Evergrey) ter harte. Het moet gezegd dat beide stemmen zeer op elkaar gelijken.

De tweede schijf bevat de registratie van de show op het Progpower Festival in Atlanta van 2014 en laat een gevarieerde setlist horen van de albums Momentum en Frame. Mularoni is de laatste jaren ook een gewaardeerd mixer en producer geworden en is hier verantwoordelijk voor de dynamische en energieke sound.

Dit livewerk, dat tevens verkrijgbaar is op dvd en blu-ray, is een uitstekende gelegenheid om kennis te maken met de buitengewone kwaliteiten van dit Italiaanse vijftal. Het opent tevens de deur naar hun excellente oudere repertoire.

Tracklist:

DGM:

  • Mark Basile – zang
  • Simone Mularoni – gitaar
  • Emanuele Casali – keyboards
  • Andrea Arcangeli – basgitaar
  • Fabio Constantino – drums

 

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

april

Geen concerten

mei

Geen concerten

X