Bjorn Wielockx

Een genre dat voor veel old-school metalliefhebbers vaak een doorn in het oog is, is het nu-metalgenre. Enkele bands zijn de uitzonderingen die de regel bevestigen, maar het doorsnee uit het genre is vaak een niet zo’n graag geziene gast op een metalfestival. Een ander genre waar de metalliefhebbers hun haar vaak van rechtop komt te staan is het metalcoregenre. De Italianen van Figure Of Six combineren beide genres tot één uniek geheel.  Met Welcome To The Freak Show brengt het sextet zijn vierde album op de markt.

Tot enkele weken terug had ik nog nooit van Figure Of Six gehoord, maar na enkele keren deze plaat te hebben beluisterd, hebben ze me helemaal overtuigd. Geen voorgekauwde kost maar een vernieuwende intense stijl die tijd nodig heeft om te groeien. Elke keer opnieuw weten de Italianen mij op een andere manier te verrassen, waardoor het telkens ook beter en beter wordt.

The Mirror’s Cage, nummertje zes op dit meesterwerkje, weergeeft het best de unieke kracht van Figure Of Six. In eerste instantie klinkt de band zeer agressief door middel van een deathmetalgrunt in combinatie met een zeer hoge scream, om dan abrupt over te schakelen naar een zeer dromerig geheel. In deze hogere sferen blijft de band wat hangen om na een tijdje de brute bijl boven te halen en weer een paar versnellingen hoger te schakelen. Wanneer de song zo’n driekwart gepasseerd is, komen de eerste twee passages samen wat een chaotisch eindresultaat oplevert.

Der zijn maar weinig bands die zo’n karrenvracht aan invloeden op een succesvolle manier weten te combineren. Voor mij persoonlijk kunnen de Italianen niet genoeg invalshoeken opzoeken zolang ze maar dezelfde ruwheid blijven behouden. Zo komen er enkele elektronische invloeden de revue gepasseerd, maar ook deze zijn op een geniale wijze verwerkt.

Figure Of Six behoort tot de weinige bands die me met een promo zo van me sokken wist te blazen. De verfrissende sound van deze progressieve nu-hardcoreband verveelt geen minuut. Een genre overschrijvend meesterwerkje. Verplichte kost voor zij die zijn uitgekeken op het gros in het genre en zich eens aan iets nieuws willen wagen.

Tracklist:

  1. Welcome To The Freak Show
  2. The Man In The Dark
  3. The Weak One
  4. Edward Mordrake
  5. The Tightrope Walker
  6. The Mirror’s Cage
  7. Monster
  8. The King And The Servant
  9. Clown
  10. But Deliver Us From Evil

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

juni

Geen concerten

july

Geen concerten

X