Jurgen Callens

Zoals dit uit de titel af te leiden valt, gaat dit niet om nieuw werk van Mercury Rain, maar om een heruitgave plus extra’s van het album St. Matthieu. Mercury Rain werd tot de pioniers gerekend van de Britse female fronted metal en werd indertijd opgericht door bassist Jon Hoare (ex Crisis), gitarist Dion Smith en drummer Andy Pester. Dit trio werd nadien aangevuld met zangeres Sonia Porzier. Toen die erbij kwam werd de eigenlijke muzikale richting pas echt bepaald en mondde dit uit tot dit werkstuk. Deze heruitgave mag je gaan verwachten vanaf 7 april.

Het is dus vanaf de release van dit album destijds dat de U.K. ook een speler had binnen het femalefrontedgenre. Er werd een eerste full length opgenomen, Dark Waters, die veel orchestratie, complexe arrangementen en een diep gothisch gevoel bevatte. Daarna speelde de band onder meer op Bloodstock Open Air in 2003, samen met het grote voorbeeld van de zangeres: Nightwish. Hierna werd niet echt meteen intensief getourd maar dook de band opnieuw de studio in voor de opnames van de opvolger St. Matthieu. Die plaat opende met een in het Frans gezongen intro, gevolgd door een reeks songs die bovendreven in het genre. Die waren allemaal vrij clever geschreven en lieten zich niet meteen tot op het bot ontleden. Een hoogtepunt op het album is onder meer de tien minuten durende titeltrack, terwijl het nummer Chimaera dan weer een meer traditionele nekbreker was. Voor compromissen hoefde je niet te gaan zoeken binnen een song als The Messenger. De band had echt wel een eigen visie over hoe het toen allemaal moest. De plaat werd ingeblikt in juni 2004, waarna de band onder meer mocht openen voor grote bands als Therion en Tristania. Ook mocht Mercury Rain in 2005 op het Belgische Metal Female Voices Festival spelen, wat door het gezelschap als een hele eer gezien werd. Hierna vond de band het echter nodig zichzelf opnieuw te gaan uitvinden en werd een nieuwe muzikale weg ingeslagen. Iets wat niet meteen goed uitpakte. De band werd dan ook even later ‘on hold’ geplaatst. In 2008 kwam de groep dan opnieuw samen om aan nieuw materiaal te gaan werken. Werk dat uiteindelijk het daglicht niet meer zou gaan zien. De nieuwe versie van St. Matthieu bevat wat leuke dingen. Naast, vanzelfsprekend, de integrale originele versie, telt de plaat ook drie cuts uit Dark Waters en twee songs uit de debuut ep Where Angels Fear. Alle tracks werden van een remastering voorzien.

Deze heruitgave is dan ook uitermate geschikt voor mensen die nog niet bekend waren met deze band maar ook voor de verzamelende fans, die er een mooie compilatie bijhebben van deze toch wel baanbrekende band binnen het genre in het Verenigd Koninkrijk.

Tracklist:

 1. Tales From Beyond
 2. Sanctuary
 3. The Messenger
 4. Shadow’s Scent
 5. Chimaera
 6. Sortileges
 7. Eldritch Mirror
 8. Heaven In Sunset
 9. St. Matthieu
 10. The City of Ys
 11. Bride of the Dark
 12. The Boat of the Dead
 13. Incubus
 14. Amber Reflections

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

maart

Geen concerten

april

Geen concerten

X