Bjorn Wielockx

De Noorse band Bokassa zal bij weinig onder jullie een belletje doen rinkelen. De mannen uit Trondheim maken een wel heel eigenaardige combinatie. Het rustgevende en het abstracte uit het stonergenre wordt gecombineerd met de agressie en snelheid uit het punkgenre. Het lijkt me onmogelijk om met deze twee genres een winnende combinatie te creëren. Met Divide & Conquer, het debuutalbum van Bokassa, proberen de Noren me te overtuigen dat deze mix helemaal niet zo gek is.

Iets waarin ze vanaf het eerste echte liedje in slagen. Met hun intro houden de Noren het nog spannend maar tijdens Last Night zit de sfeer onmiddellijk goed. Een strakke gitaarriff trekt onmiddellijk je aandacht, wanneer de hese vocal van Jorn Kaarstad voor de eerste keer zijn intrede maakt, weet je aan wat je je het volgende half uur kan verwachten. En dat mag je letterlijk nemen daar Bokassa nogal eentonig aanvoelt. Toch weten ze me af en toe aangenaam te verrassen.

Maar te weinig weten de Noren echt een langere tijd indruk op me te maken. Te veel teert Bokassa op een zeer vertrouwde formule, ze missen nog wat meer eigenheid om echt sterk uit de hoek te komen. Het feit dat ze elementen uit het stonergenre proberen te vermengen met wat punk is niet voldoende. Het is een mooi begin, maar te vaak klinkt het toch nog te herkenbaar, het chaotische dat ze soms hebben mag wat mij betreft wat meer aanbod komen.

Al staan er wel enkele meer dan toffe nummers op dit debuutplaatje die naar meer smaken. Het rockerigere geluid zorgt ervoor dat de opzwepende punkmuziek, die soms heel fel tegen het hardcoregenre leunt, wat toegankelijker wordt. De party-elementen zoals pogo’s, sing-alongs en crowds surfers zullen er zeker zijn tijdens een live optreden van Bokassa.

Met deze Divide & Conquer hebben de Noren van Bokassa een geslaagd debuut uitgebracht. Ook al komt het vaak retorisch over, en moet de band hieraan werken, toch hebben ze al iets van eigenheid te pakken. Als ze ook hierin verder evolueren op hun tweede album, kan het wel eens een leuke sound opleveren. Maar dat zal de toekomst moeten uitwijzen.

Tracklist:

  1. Intro
  2. Last Night
  3. Walker
  4. Crocsodile Dundee
  5. Genocidal
  6. Five Finger
  7. Here Goes Nothing
  8. Retaliation
  9. Stoner Anthem

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

X