Jurgen Callens

Metal opera’s. Je bent ervoor of je haat ze keihard. Ik heb op de één of andere manier steeds wel een zwak gehad voor een project als Avantasia en kon dit altijd wel best pruimen. Wel, genoemde band heeft er gewoon een tweelingbroertje bij lopen, waar we nog niet van wisten. Aldaria is de naam (zelfs de namen matchen broederlijk) en is eveneens een all star project, opgericht door de Noorse gitarist Frode Hovd van de band Memorized Dreams. De muzikant had deze opzet al een jaar of twee in de steigers staan en laat nu eindelijk zijn kindje vrij op 24 maart, via het Duitse Pride and Joy Music. 

Land of Light is dus een metal opera geworden in elke zin van het woord. De elf titels op het album bevatten alle gekende elementen die we ook kennen van de gelijkaardige dingen die Tobias Sammet deed of doet bij zijn Avantasia. Dit betekent bombastische heavy / power metal met symfonische inslag, een mix van ballads en melodische uptempo tracks, de gekende opera-elementen, koren en veel gastzangers en -muzikanten. En Frode Hovd heeft best wel zijn best gedaan om een keure van de fijnste muzikanten bijeen te garen. Zo horen we onder de zangers onder meer Fabio Lione, Todd Michael Hall (Riot V), Rick Altzi (Masterplan), Mathias Blad (Falconer) en Jonas Heidgert terug. De bekendste instrumentalisten zijn gitarist Roland Grapow, gitarist Mike Le Pond en drummer Uli Kusch. Het project werd ook gemixed door Roland Grapow en van mastering voorzien door de befaamde Jacob Hansen. Muzikaal kan het met deze keure aan muzikanten dus alleen maar goed zitten. Technisch is iedereen maximaal onderlegd, de koren en alle backing vocalen zijn top en de arrangementen zijn perfect. Hovd weet dus echt wel waarmee hij is bezig geweest. Ook solo’s zijn er in overvloed. Die komen voor het overgrote deel van gitarist Jimmy Hedlund van Falconer en zijn heel erg de moeite waard om te aanhoren. En natuurlijk zijn er ook heel veel dubbele basdrums natuurlijk. Het luistert allemaal heel leuk en lekker weg en verveelt nauwelijks. Als luistertips voor leken kan ik dan ook perfect songs als Test of Time, Answers in a Dream en Where Reality Ends uitlichten.

En toch is er een ‘maar’. Ik kan het namelijk helemaal nooit, op geen enkel moment, uit mijn hoofd zetten om te denken aan grote broer Avantasia. Bij hen heb ik het namelijk allemaal al eerder gehoord. Maar aangezien ik de band in de inleiding al het tweelingsbroertje noemde, vind ik het niveau zeker heel hoog en moet Aldaria op niet veel fronten onderdoen. Zoals het allemaal binnen het plaatje past, hoort er ook een verhaal of een concept bij Land of Light. Maar dat laat ik liever aan jullie over om uit te vlooien. Persoonlijk boeien die dingen me minder en laat ik liever de muziek inwerken.

Kortom, heb je een zwak voor bands als Avantasia, Edguy of Helloween, dan zal dit zeker iets voor jou zijn. Hoewel het project Noors van oorsprong is, klinkt het even Duits als maar kan. Symfonie, power, bombast en melodie gaan hand in hand en hebben van dit album een aanradertje gemaakt. Er kunnen voor sommigen geen Aldaria’s of Avantasia’s genoeg zijn.

Tracklist:

 1. Exitare ad Lucem
 2. Another Life
 3. Guardians of the Light
 4. Sands of Time
 5. Lost in the Darkness Below
 6. Test of Time
 7. Trail of Tears
 8. Where Reality Ends
 9. From the Ashes
 10. Answers in a Dream
 11. Land of Light

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

april

Geen concerten

mei

Geen concerten

X