Sebastiaan Schabon

Duitsland en thrashmetalbands. Negen kansen op tien een geslaagd huwelijk, zeker als je denkt aan de succesverhalen van de Teutonic Four. En nu is er weer een band die het in dat genre probeert te maken, namelijk het uit Guben (voor de aardrijkskundige leken onder ons, Guben ligt in de Duitse deelstaat Brandenburg) afkomstige Tormentor. Niet te verwarren met die drie andere Duitse thrashbands die dezelfde naam hebben. Morbid Realization zag op 17 maart het levenslicht via Iron Shield Records.

De intro is allesbehalve speciaal, eerder een langgerekt instrumentaal stukje zonder dat het weet te boeien. Gelukkig worden we daarna uit onze waan gegooid en meteen diep in onze stoel gedrukt door Kill With No Excuse. Het nummer begint snel met dubbele basdrums, gevolgd door een traag stuk met zware riffs en een hese, bij momenten duivelse zang. Daarna krijgen we de titeltrack Morbid Realization op ons afgevuurd. Alhoewel de intro van dit nummer anders doet vermoeden wordt het gaspedaal tot op zijn maximum ingedrukt. Het probleem is misschien wel dat het niet al te vernieuwend klinkt. Maar ja wat wil je als de thrashbands tegenwoordig als paddenstoelen uit de grond rijzen? Dan wordt het wel heel moeilijk om nog uniek te zijn.

Over de rest van het album kunnen we kort zijn: meer van hetzelfde. Snelle en trage stukken wisselen elkaar goed af waardoor het geheel wel een stuk aangenamer wordt om naar te luisteren, maar het probleem is wederom hetzelfde: niet vernieuwend genoeg. Na een luisterbeurt of twee heb je het al wel gehad en begint het een beetje saai te worden. Niet dat dat de schuld van Tormentor zelf is, zij doen hun uiterste best om kwaliteitsmuziek te maken, maar er is tegenwoordig een overrompeling van thrashmetalbands waardoor je door het bos de bomen niet meer ziet.

Het is zeker geen slecht album geworden maar om te zeggen dat ze er met kop en schouders bovenuit steken? Nee. Daarvoor zullen ze nog wat moeten sleutelen aan de muziek en er iets unieks van proberen te maken.

Tracklist:

  1. Hope
  2. Kill With No Excuse
  3. Morbid Realization
  4. Comprehension Failed
  5. Burning Empire
  6. Endless Emptiness
  7. Forgotten
  8. Lurks in the Dark
  9. Walks Past Myself
  10. Path to the Dark Side

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

april

Geen concerten

mei

Geen concerten

X