Metalrockx

KXM is het project van de drummer van Korn, de zanger/bassist van King’s X en de gitarist van Lynch Mob. Na het overtuigend debuut uit 2014, hadden ze zelfvertrouwen te koop en wilden ze opnieuw onvoorbereid de studio induiken. Gewoon jammen en opnemen, volgens de inspiratie van het moment.

Ik weet niet of dit de weg is tot grootse resultaten. Een song als It’s Never Enough lijdt hierdoor aan een gebrek aan diepgang. Zo mocht aan de tekst nog wel wat gesleuteld worden; het refrein wordt zo’n vijfendertig keren herhaald, wat stoort. De song wordt uiteindelijk gered door de solo van Lynch en het uitgesponnen instrumentale gedeelte. Louter op basis van het talent en de unieke chemie tussen de muzikanten, haalt elke plaat sowieso een dikke voldoende. Dit geeft echter geen garantie op composities die blijven hangen.

De drie nummers die de plaat vooraf gingen zijn echt wel top. Het progressieve titelnummer trekt zware groeven in jouw ‘brain’, waardoor de galopperende riff en refrein niet meer uit je hoofd raken. Het intensieve, scherpe gitaarwerk, gecombineerd met de ritmeveranderingen en hypnotiserende zang werkt zo verslavend als een drug.

De warme, donkere stem van dUg Pinnick herken je uit de duizend en is een verademing in dit tijdperk van cookiemonstergezang. Breakout is afwisselend rustig kabbelend, met knappe tromroffels en percussie, een mooi meerstemming refrein, uitmondend in een spetterende finale. Big Sky Country heeft een geniaal gitaarthema, met Edward Van Halen-invloeden en megafoonachtig gezang.

Na het succes van de vorige plaat, proberen ze nog meer de grenzen te verleggen en alternatief te klinken. Kenmerkend is het drumwerk van Ray Luzier, die zowel strak als onvoorspelbaar, als een echte dirigent de lijnen uitzet. Ik ben geen fan van de nu-metal van Korn, maar hier maakt hij indruk met zijn geweldig gevarieerd spel. Hij heeft een onweerstaanbare drang om een vreemde twist aan de nummers te geven. Origineel, maar soms dwalen ze teveel af zoals in het reggae-ritme van Not a Single Word. Gelukkig wordt dit nummer hier niet door gedomineerd en is het kenmerkend voor de verrassing en afwisseling binnen de songs.

Dit album heeft meer cohesie en klinkt als een hechte band. De muzikanten hebben gelijke inbreng en een totale vrijheid, wat zich vertaalt in authenticiteit en spontaniteit. Regelmatig valt mijn mond open van zoveel passie, en kunde; dit is een trio dat uren kan improviseren. Het is moeilijk om de muziek in een hokje te plaatsen; er is geen enkele band die klinkt als deze. Dit is geen metal, maar progressieve, technische, donkere hardrock met soul-, blues- en funkinvloeden.

Het verbaast me dan ook niet dat ik deze plaat meer tijd moet geven dan het debuut. Het klinkt allemaal geweldig, maar toch blijft het lastig om een eindoordeel te geven. Ondanks enkele uitschieters, wordt de voorganger niet overtroffen. Volgende keer beter voorbereid de studio induiken, jongens!

Tracklisting:

 1. Scatterbrain
 2. Breakout
 3. Big Sky Country
 4. Calypso
 5. Not a Single Word
 6. Obsession
 7. Noises In The Sky
 8. Panic Attack
 9. It’s Never Enough
 10. True Deceivers
 11. Stand
 12. Together
 13. Angel

KXM:

 • dUg Pinnick – zang / basgitaar
 • George Lynch – gitaar
 • Ray Luzier – drums

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

juni

Geen concerten

july

Geen concerten

X