Bart Van Gestel

Hour Of Penance, de Italiaanse deathmetallers, wierpen eind januari de eerste steen, maar zeker niet hun eerste plaat. Cast the First Stone is immers album nummer zeven voor de vier Crociati di Death Metal.

Met om de twee jaar een nieuw album kan je wel spreken van een zeer productief collectief. Voorgaande plaat Regicide werd over het algemeen redelijk goed onthaald. In ieder geval heeft de band genoeg inspiratie over heilige en minder heilige toestanden. Maar wat wil je, als je in de schaduw van het Vaticaan leeft.

De openingssong verrast ons meteen met oorlogsgeluiden: tanks rollen door de straten, luchtalarm klinkt doorheen de drumsalvo’s uit de kit van Davide Billia. Het titelnummer begint met een intro, gevolgd door een paar epische riffs als topping op een vernietigende drumtrack. Met deze intro zou het meer logisch geweest zijn mocht het nummer meteen als eerste op de plaat verschenen zijn. Iron Fist eindigt dan weer met een spectaculair stukje die een uitnodiging tot violent dancing stuurt naar je hersenpan. Er is ook wat symfonisch materiaal terug te vinden. Luister daar maar eens voor naar Wall Of Cohorts.

Thematisch handelt Cast the First Stone over het al dan niet kunnen samenleven tussen volkeren door de eeuwen heen. Van de Middeleeuwen, tot en met de huidige, moderne tijd waar tegenwoordig steeds vaker de blinde haat van het Islamistische extremisme de kop opsteekt. Dit laatste zorgt dan weer opnieuw voor Middeleeuwse toestanden.

Volgens hoofdgitarist en songschrijver Giulio Moschini is Cast the First Stone het best klinkende Hour Of Penance – album tot nu toe. De huidige sound kwam deze keer tot stand middels hard werk. Er werd enorm veel tijd gestoken in het mixen. Er werd wekenlang gespendeerd aan verschillende mixtechnieken. Er werd gespeeld met de apparatuur en voorversterking om zo zoveel mogelijk softwarematige technologie te vermijden. Er werd pas gemasterd als de band 100 procent achter het dynamische eindresultaat stond. Verantwoordelijke voor dit huzarenstukje is bassist Marco Mastrobuono.

Cast the First Stone is een waardige opvolger voor het twee jaar oudere Regicide en simpelweg de volgende stap in het bestaan van Hour Of Penance. Er werd veel aandacht besteed aan details en er werd ruim de tijd genomen om bij de schaven tot de band tevreden was over het resultaat. Het resultaat mag er zeker zijn, al liggen de grootste aangename verrassingen toch in het gebruik van een paar mooie elementen die de ziel van de plaat mee hebben vormgegeven.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

april

Geen concerten

mei

Geen concerten

X