Het zijn bezige bijtjes, die vier Canadezen van Striker. Nauwelijks een jaar na Stand In The Fire, dat overal hoog aangeprezen werd, staan ze er al terug met een nieuwe plaat: de vijfde intussen al. De nieuweling van het produktieve kwartet kreeg de bandnaam als titel mee. Zelfs City of Gold ligt bij ondergetekende nog fris in het geheugen, omdat dit één van de eerste dingen geweest is die ik ooit besproken heb. De heavy/power metal op Striker wordt uitgebracht via het Record Breaking Records-label uitgebracht en kan je verwachten vanaf 24 februari.

Tien songs staan er deze keer op het nieuwe album, en om maar meteen met de deur in huis te vallen: ze klinken één voor één super. Dit is pure heavy metal zoals die hoort te klinken en we gaan er meteen maar enkele Engelse termen tegen knallen: straigth forward, in your face en metal all the way. Zoiets. Of ja, doe er nog maar een beetje awesome bij. Alles klinkt weer heel melodieus, we horen heerlijke oldschool metalriffs, spetterende solo’s, razende en soms pompende drums en bassen, en soms zelfs ook een thrashy randje. Met ieder album lijkt Striker er nog op vooruit te gaan. Alles klinkt weer nog dat ietsje beter dan voorheen. Zo ook de zang van frontman Dan Cleary, die nu en dan gepast geruggesteund wordt door coole achtergrondvocalen. Striker bezit, net als die grootse bands als Judas Priest, Iron Maiden en AC/DC vroeger in hun beginjaren, diezelfde creativiteit, verlangen en motivatie om nieuwe muziek uit te brengen. De feeling is ook dezelfde, hoewel de sound dan weer voldoet aan de hedendaagse eisen. Ook dit album klinkt weer heel dynamisch en gevarieerd maar ook heel rechttoe rechtaan en gefocussed. De songwriting is geweldig, we horen geen vullertjes (of het zou het intermezzo Cheating Death moeten zijn) en veel songs hebben de potentie om een anthem te worden en live zwijnewild meegekeeld te worden. De plaat opent midtempo met Former Glory, terwijl het volgende Pass Me By dan weer vrij thrashy klinkt. De absolute luistertip van het album volgt echter hierna: Born To Lose is tevens de single en die geeft een heel goede weergave van de rest van de plaat. De nummers zijn ook compact zodat ze gewoon niet kunnen gaan vervelen. Er is ook nul komma nul ruimte gelaten voor ballads: goed! Dit album is één en al pure metal, zonder poespas, uitstapjes of vreemddoenerij. Net de manier waarop wij het graag hebben dus. Deze vijfde van Striker vinden wij dus gewoon het beste wat we tot nu toe van hem gehoord hebben. Een album dat ongetwijfeld de fans zal plezieren, maar nog veel meer oldschoolheavymetalfans (wat een woord hé?) zou moeten kunnen bereiken. Nog een nummer dat je niet aan je voorbij mag laten gaan is het schitterende Rock The Night. Minpunten? Allé vooruit: ééntje. Met 33 minuten duurt Striker wat kort. Dat mocht voor ons part nog wat meer geweest zijn.

Ik ga mijn plaat van de maand nu al maar aanstippen. Fans van pure, onvervalste, melodieuze metal moeten dit album gewoon heel snel aan hun collectie toevoegen. De band gaat ook heel intensief toeren straks. Alleen jammer dat er geen Belgische datum in het schema opgenomen werd. We worden dus verplicht de grens over te steken en een luchtje te gaan scheppen in zeg maar Rijsel. Topper, dit album! All hail Striker!

Tracklist:

  1. Former Glory
  2. Pass Me By
  3. Born to Lose
  4. Cheating Death
  5. Shadows in the Light
  6. Rock The Night
  7. Over The Top
  8. Freedom’s Call
  9. Curse of the Dead
  10. Desire
X