Ashley Bickx

Muziek is altijd al een zeer krachtig medium geweest om geschiedenis toegankelijk te maken voor het grote publiek. Met het album The Immortal Wars, dat vanaf 24 februari in de rekken ligt bij uw platenboer, is het symfonische deathmetalcollectief Ex Deo toe aan zijn derde langspeler waarmee hij de levenswandel van een van de grootste en meest briljante, militaire generaals ooit uit de doeken doet, namelijk die van Hannibal Barkas. Hannibal Barkas, zoon van Hamilcar Barkas, was een Carthaagse legeraanvoerder, die gedurende de Tweede Punische Oorlog lijnrecht tegenover het Romeinse legioen kwam te staan. De naam van Hannibal Barkas zal bij het grote publiek ongetwijfeld voor altijd verbonden zijn met de olifant. Maar genoeg gepalaverd over the man himself, want Ex Deo slaagt er als geen andere metalband in om de luisteraar een uiterst boeiend lesje in geschiedenis voor te schotelen op dergelijke overweldigende en bombastische wijze.

Frontman Maurizio Iaconi, beter bekend als de brulboei van de deathmetalband Kataklysm, beschikt als geen ander over de gave om staalharde grunts af te wisselen met imperatieve en opruiende narratieve tussenstukken, wat in sterke mate bijdraagt tot de sfeerschepping. Vanaf het eerste nummer The Rise of Hannibal word je als luisteraar meteen tweeduizend jaar terug de tijd in gezogen om de opmars van Hannibal en de oorsprong van zijn haat tegenover het Romeinse Rijk zelf mee te maken vanop de eerste rij.

De riffs zijn inventief en snoeihard. Slagwerker Oli Beaudoin, die eveneens deel uitmaakt van Kataklysm, wisselt blastbeats af met krachtige, militaristische drumpartijen.  Wat meteen opvalt op deze The Immortal Wars, is dat het symfonische aspect een meer prominente plaats inneemt in tegenstelling tot zijn voorgangers Romulus (2009) en Caligvla (2012), aangezien er deze keer nauw samengewerkt is met Clemens ‘Ardek’ Wijers van de Nederlandse, symfonische blackmetalband Carach Angren. Ondanks deze toename van orkestrale en narratieve fragmenten wordt er op dit album nergens aan kracht en ruwheid ingeboet.

Elk nummer behandelt op filmische en imposante wijze een belangrijk ijkpunt uit het leven van Hannibal, waardoor het hele album als een mooi en afgewerkt geheel aanvoelt. Het artwork is regelrecht subliem en slaagt erin om in één beeld een duidelijke impressie te vormen van het gehele album. Bovendien heeft de band met de hulp van Napalm Records recentelijk een schitterende videoclip uitgebracht voor het afsluitende nummer The Roman, welke niet voor niets een 18-plus label opgeprikt zal krijgen. Het is van de serie Spartacus geleden dat de Romeinse tijdgeest op dergelijke controversiële en brutale wijze in beeld gebracht is.

Met deze derde worp levert Ex Deo een ijzersterk album af dat de leerkrachten geschiedenis uit het secundair onderwijs voortaan zouden moeten opnemen in het lessenpakket. Ex Deo weet als geen andere band brutaliteit, grandeur en narratieve passages met elkaar te laten samensmelten in een coherent, gelaagd geheel. Ex Deo is helemaal terug van weggeweest en maakt met The Immortal Wars duidelijk dat ze nog lang niet uitverteld zijn!

Tracklist:

  1. The Rise of Hannibal
  2. Hispania (Siege of Saguntum)
  3. Crossing of the Alps
  4. Suavetaurilia (Intermezzo)
  5. Cato Major: Carthago delenda est!
  6. Ad Victoriam (The Battle of Zama)
  7. The Spoils of War
  8. The Roman

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

mei

Geen concerten

juni

Geen concerten

X