Bjorn Wielockx

Meer en meer beginnen metalcorebands hun muziek te dopen als modern metal. Tactisch een slimme keuze, daar het metalgenre een veel breder bereik heeft. Al kan je als metalcoreband ook gewoon zo goed zijn om tot de moderne metalbands te worden gerekend. Dan denk ik aan Killswicth Engage en Bury Tomorrow. Twee bands die het kleinere genre dusdanig doen heropleven dat ze ook in het grotere metalgenre worden opgenomen. Een band die vanaf de meet startte met de term modern metalact, is het Zwitserse Silent Circus. Zes jaar na het verschijnen van haardebuutplaat Into The Silence is de opvolger Rise And Fall klaar.

En dat is een plaat die zowel de core als metalliefhebbers zal aanspreken. Muzikaal gezien staan ze veel sterker in hun schoenen dan de gemiddelde metalcoreband. Ook qua zang is het net dat tikkeltje verfijnder, volwassener dan hun lotgenoten. Een mix tussen de vocals van James Cameron van Bury Tomorrow en M. Shadows van Avenged Sevenfold. Wat niet wil zeggen dat Silent Circus geen agressieve stukken heeft voorzien. Stevige gitaarlijnen, destructieve breakdowns en een scream/grunt die nooit zal vervelen.

Ten opzichte van het eerste album heeft de band meer gewerkt aan een eigen karakter. Terwijl ze op Into The Silence erg hard op Killswitch Engage leek tijdens de rustigere stukken, heeft de band nu een eigen clean vocal. Iets hoger, net iets verfijnder. De furie, agressie en energie die de band uitstraalde is nog altijd aanwezig op Rise And Fall. Het is gewoon allemaal wat beter gedoseerd.

Het heeft misschien wel zes jaar geduurd eer deze nieuwste plaat klaar was, maar het is een pareltje geworden. Silent Circus heeft een sound te pakken die blijft hangen. Of je het nu moderne metal of metalcore noemt, deze Rise And Fall brengt steengoede muziek. Mij hebben ze alvast helemaal weten te overtuigen. Wat een meesterwerkje!

Tracklist:

 1. Innervoice
 2. Affection
 3. My Return
 4. Indifferent
 5. Burning Down
 6. Rise And Fall
 7. Agony
 8. Surrender
 9. Breathing
 10. Today
 11. The March
 12. Save Myself

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

april

Geen concerten

mei

Geen concerten

X