Jurgen Callens

Hét thrashboegbeeld bij uitstek van onze Oosterburen is terug: Kreator heeft zijn veertiende (!) studioalbum ingeblikt en stilt hiermee straks onze honger na de release van Phantom Antichrist uit intussen alweer 2012. Gods of Violence is de albumtitel van de nieuwe release en is meteen veelzeggend. Goden zijn de Duitsers uit Essen al steeds geweest en middels deze nieuwe plaat komen ze dit nog even fijntjes in de verf zetten. Dat de band al eeuwig bestaat (sinds 1982) is er niet aan te horen. Kreator is gewoon als goeie wijn. Die wordt ook steeds beter met de jaren. Vanaf vrijdag weten jullie alvast waarom je naar de platenzaak mag.
Vijf jaar lang had Kreator geen nieuwe full length meer uitgebracht. Een relatief lange periode voor een thrashband. Intussen weten we dat bandleider Mille Petrozza en zijn maten drie jaar lang aan Gods of Violence gewerkt hebben. Intussen werd er ook nog getourd en werd de machine op punt gesteld voor een nieuwe aanval. Zoals ik in de inleiding al aanhaalde, is Kreator een band die ik in de loop der jaren steeds meer gaan waarderen ben. In hun beginperiode klonk het me allemaal nog wat te rommelig, maar vanaf Extreme Aggression ben ik de band toch serieuser gaan volgen. Het recentste album Phantom Antichrist vond ik zelfs een echte topper en dus zou het moeilijk worden om dat epos nog te overtreffen. Dacht ik dus … want met Gods of Violence haalt de band nog maar eens alles uit de kast. Aan de ene kant houdt de band nog steeds trouw vast aan de thrashroots, maar ook durven de mannen vooruit te kijken. Daarom werd op dit album bijvoorbeeld beroep gedaan op de makkers van Fleshgod Apocalypse, die hielpen met het orchestreren van een deel van de songs, zodat het allemaal wat cinematografischer en symfonischer is gaan klinken dan we gewoon zijn. Een meesterlijke zet volgens ons. Verder worden op Gods of Violence opnieuw agressie, snelheid, melodie, bombast en virtuositeit tot één geheel gesmeed tot een uitmuntend Kreator-geheel. Ook het gitaarwerk (zowel riffs, solo’s en sporadische akoestische passages) is weer om duimen en vingers bij af te likken. Die Sami Yli-Sirniö is toch echt wel een geweldenaar op zijn instrument. Normaal heb ik het niet begrepen op intro’s, maar nu vind ik Apocalypticon wel een sterke en passende inleiding tot het eerste nummer World War Now, dat in feite al een goeie blauwdruk vormt voor wat de rest van het album gaat bieden. Petrozza haalde tekstueel vooral zijn mosterd uit de gebeurtenissen in Parijs en de gevolgen daarvan. Totalitarian Terror raast er ouderwets op los en bevat machtige melodische leads en een sterk refrein. Satan is Real is dan weer supercatchy en kleeft al na één enkele luisterbeurt aan je hersenpan. Zonder je er erg in hebt, zoeft dit album aan je voorbij. Zelfs de lange afsluiter Death Becomes My Light is met zijn acht minuten voorbij voor je het beseft. Ook producent Jens Bogren heeft weer prima werk geleverd en deze plaat van een fantastisch geluid voorzien. Op deze manier mag er al eens drie jaar aan een album gewerkt worden natuurlijk. Ook de titeltrack van Gods of Violence is een pareltje. Een echte hymne in wording. Op deze song wordt er trouwens harp gespeeld door een kereltje van amper 12. Ik zei het al: ik was al fan van Phantom Antichrist, dat ik tot voor kort hun beste werk vond. Nu scoort de band echter nog beter en klinkt alles nog een poepje beter dan voorheen. Alles klinkt ook heel fris, enthousiast en gedreven, alsof het een stel jonge honden is dat even duidelijk wil maken wie de echte Teutoonse thrashmeesters nog steeds zijn. Want jawel: thrash is het nog steeds van a tot z. Een andere favoriet van me is Hail to the Hordes, dat iets episch meedraagt en het live zeker goed zal gaan doen. Net als nog wat andere klassiekers in spé op deze plaat natuurlijk.

Kortom, Kreator is back with a bang! Voor mij is dit zonder twijfel hun beste album tot nu toe. Europese thrash metal op zijn best! Voor mij is het album van de maand januari dan ook al met voorsprong gekend. Dit is zo nog eens een plaat waar geen enkel minder moment op staat en die je dus blind in huis kan halen.

Tracklist:

 1. Apocalypticon
 2. World War Now
 3. Satan is Real
 4. Totalitarian Terror
 5. Gods of Violence
 6. Army of Storms
 7. Hail to the Hordes
 8. Lion with Eagle Wings
 9. Fallen Brother
 10. Side by Side
 11. Death Becomes My Light

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

mei

Geen concerten

juni

Geen concerten

X