Jurgen Callens

Eerder deze week bespraken we al een sterk nieuw powermetalalbum van Lancer. In Italië moeten ze gedacht hebben niet te mogen achterblijven, en vanuit Sicilië komt Ancestral op 20 januari met zijn nieuwe album Master of Fate voor de dag. Hoewel de band al sinds 1999 bestaat is dit pas de tweede full release van de band en de opvolger van het reeds in 2007 verschenen The Ancient Curse. In Italië opereren natuurlijk wel meer powermetalbands, maar deze gasten weten hun muziek net iets pittiger te kruiden en het geheel net die fractie stoerder te laten klinken. De plaat komt er vanaf volgende week via Iron Shield Records.

Ancestral is de band rondom de tweeling Benedetto en Massimiliano Mendolia, tevens de ritmesectie van dit vijfkoppig ensemble. De band heeft al wel wat demo- en promowerk op zijn conto staan, maar zoals gezegd is Master of Fate pas het tweede volledige album van de Sicilianen. Muzikaal brengt Ancestral een combinatie van US-metal, power metal uit de teutoonse hoek, gekruid met wat bay area thrashelementen en de nodige melodie. Dit alles zonder ooit cheesy over te komen. Daarom dat de band ook zweert om het enkel bij gitaren te houden en de keyboards af te wijzen. Het is bij veel andere bands uit hun thuisland wel eens anders. Net daarom dat deze band me eigenlijk wel weet te bekoren. Niet dat we hier met een nieuwe sensatie te maken hebben, maar we krijgen hier echt wel degelijke kwaliteit. De songs zijn goed uitgewerkt, bevatten veel variatie, zijn muzikaaltechnisch top (luister maar eens naar het gitaarwerk en de solo’s) en worden van prima zang voorzien door nieuwe vocalist Jo Lombardo. Bij momenten durf ik bij hem wel eens de link te leggen naar een jonge Michael Kiske. Dat hij vocaal zijn tweelingsbroer kon zijn, kan je horen op de afsluitende cover van HelloweenSavage op dit album. Maar  ook de andere negen tracks op deze plaat lonen de moeite. Beginnen kan je natuurlijk altijd het best bij de opener: Back to Life. Dit is eigenlijk een blueprint voor wat je op het verdere album te horen zal krijgen: snelle power metal met veel dubbele bassen, snelle ritmes en high pitched vocalen die kenmerkend zijn voor het genre. Hier en daar hoor je ook wel de voorliefde voor de thrash metal, zoals op het tweede nummer Wind of Egadi. Luister maar even goed naar het riffwerk. Ook de stoere achtergrondvocalen zijn hier typisch aan en contrasteren tof met de hoge zang. Het heavy Master of Fate zou ik dan weer omschrijven als een combinatie van de betere US metal en de pure old school Helloween. Ancestral klinkt wel ruwer en rauwer dan de meeste collega-powermetalbands uit het thuisland: tempo’s blijven hoog, een kort accoustisch intermezzootje buiten beschouwing gelaten. Bij een song als Refuge of Souls kan je bijvoorbeeld zelf nauwelijks naar adem happen vanwege de snelheid. Het beukt en scheurt er gewoon op los. Nee, deze jongens hebben geen orchestreringen of keyboards nodig. Gewoon rechttoe, rechtaan en volle kracht vooruit. Net de manier waarop wij het hier graag hebben.

Fans van de oer-Helloween zullen dit album heel graag zien komen, denken wij hier. Als dit een voorbode is van wat we uit Italië mogen verwachten dit jaar, dan zien we het allemaal graag komen. Weinig minpunten aan deze plaat, misschien zijn de songs soms wat te lang en konden ze wat pakkender geweest zijn, maar voor de rest zit alles helemaal snor.

Tracklist:

  1. Back to Life
  2. Wind of Egadi
  3. Seven Months of Siege
  4. Master of Fate
  5. Refuge of Souls
  6. Lust for Supremacy
  7. No More Regrets
  8. On The Route of Death
  9. From Beyond
  10. Savage

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

mei

Geen concerten

juni

Geen concerten

X