Sebastiaan Schabon

Twee jaar na de oorspronkelijke release van zijn debuutplaat Erntezeit, bracht de Oostenrijkse folkthrashband Drescher op 18 november zijn tweede studio-album uit dat de titel Steinfeld meekreeg. De naam komt rechtstreeks van het dorp waar de band zijn thuisbasis heeft en deze plaat bevat in totaal negen gloednieuwe tracks plus een cover. De debuutplaat wist al een diepe indruk op mij te maken, hopelijk trekken ze dat vlotjes door met Steinfeld.

Voor wie Drescher ondertussen nog niet zou kennen zal het wel even schrikken zijn als men de eerste zangstukken hoort van A bissl Glick. Ze zingen alles, maar dan ook echt alles in hun eigen lokale dialect. Dit maakt dat de teksten vaak moeilijk te begrijpen zijn en tegelijkertijd geweldig klinken. Doe daar nog eens de typische “Dreschmetal” – riffs bij en een accordeon. Ja je hoort het goed: een accordeon. Want wat is een Oostenrijkse folkthrashband zonder een typisch Oostenrijks instrument? En hemeltjelief, hoe heerlijk klinkt het allemaal wel niet! Deze mix van verschillende instrumenten mondt uit in een uniek muzikaal uitstapje zoals alleen Drescher dat kan. Geweldig toch als een band zijn eigen weg inslaat?

Laten we ook even de rest van het album bekijken en daarop is er toch wel één track die er met kop en schouders bovenuit steekt: een cover van het Slayer–nummer Raining Blood. Jep, weer een cover, maar wel ééntje zoals enkel Drescher dat kan: in het Neder–Oostenrijks dialect en met een accordeon. Het album staat vol met muzikale hoogstandjes zoals dit waardoor het luisteren steeds weer een andere kant van de muziek laat zien. Terwijl je de ene keer meegesleurd wordt door de hamerende riffs kan je de andere keer rustig achterover leunen op de vrolijke tonen van de accordeon. En vergeet zeker niet je lederhosen aan te trekken als je van plan bent om naar Drescher te luisteren!

Het mag gerust gezegd worden: Drescher heeft met Steinfeld één van de beste albums van 2016 op de markt gebracht. Moest het nu nog 2016 zijn dan had deze plaat zeker een plaats gekregen in mijn jaarlijstje en waarschijnlijk ook in dat van menig ander thrashfan die al eens openstaat voor een experimentje. Gewoon top!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

april

Geen concerten

mei

Geen concerten

X