Bjorn Wielockx

Yugal is nog een vrij onbekende band in ons land. Na een demo en twee veelbelovende ep’s is het tijd voor het echte werk: een debuutalbum.  De naam Yugal, Tibetaans voor “alles is in paren aanwezig”. Er is geen zwart zonder wit, alles moet genuanceerd bekeken worden. Iets wat ook duidelijk terug te vinden is op Chaos And Harmony. Zelfs de titel die bestaat uit twee tegenpolen bevestigt wat je kan verwachten.

Beenharde metalmuziek wordt probleemloos met zweverige Midden-Oosten getinte gitaarlijnen gecombineerd. De dromerige gitaarlijnen in combinatie met de zware drums, bassen, gitaarriffs en vocals zorgen voor een unieke combinatie. Door de fijnere gitaarlijnen geraak je in een bepaalde sfeer waarna de brute metalmuziek je weer met je beide voeten in de pit plaatst.

Al heeft het wel even geduurd vooraleer ik de kracht van deze innoverende metalband ben beginnen appreciëren. Want naast de invloeden uit het Midden-Oosten zijn er ook wat hardcore- en trashelementen terug te vinden die vaak op een subtiele wijze in de muziek zijn verwerkt. Zo subtiel dat je de overgang tussen hen en de straight-metal nauwelijks kon opmerken. Maar wanneer ik de muziek wat beter kende voelde ik de breakdowns en tempoversnellingen beter en begon ik ook de muziek in zijn totaliteit beter te waarderen.

De rust die de band zo vaak uitstraalt stoorde me in het begin, maar het is net de eigenheid/kracht van Yugal. Het is de combinatie tussen de chaos en harmonie die ervoor zorgt dat de band niet als dertien in een dozijn aanvoelen.

Deze Chaos And Harmony is een debuut dat eerst wat wrang smaakte maar uiteindelijk wel naar meer smaakt. Het is zo iets wat je moet leren appreciëren, maar wanneer je die grens hebt bereikt ben je wel zwaar verslaafd. Yugal heeft me finaal aangenaam weten te verrassen.

Tracklist:

  1. Khamsin
  2. Once Upon A Lie
  3. Heavy Mental
  4. From This day I Will Rise
  5. Dogma
  6. Illusion Of Time
  7. Interlude
  8. Silence Is Golden
  9. Lost Mind
  10. Chaos And Harmony

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

mei

Geen concerten

juni

Geen concerten

X