Metalrockx

Leif Edling is dé referentie in doom metal. De Zweed is vooral gekend als meesterbrein van Candlemass, maar hij is ook de drijvende kracht achter genregenoten Avatarium, Krux, zijn soloband en nu ook The Doomsday Kingdom.

Sinds het midden van de jaren negentig voelde Leif de noodzaak om een zijproject te hebben zonder de beladen naam Candlemass – dat trouwens op leven na dood was – waarin hij niet gebruikte ideeën kon ventileren, zonder aan grote verwachtingen te moeten voldoen. Het eerste project Abstrakt Algebra bleek veel te experimenteel en werd geen succes. De platenmaatschappij wilde de opvolger slechts financieren op voorwaarde dat er terug metal werd gespeeld, onder de naam Candlemass. Wegens geldgebrek werd dit aanbod aanvaard en dit resulteerde in From The 13th Sun, een meer traditioneel heavymetalalbum in de stijl van Black Sabbath.

Na de reünie met Messiah, ervoer Leif opnieuw de beperkingen van de toonhoogte van de zanger en startte hij Krux op. Deze band speelde zwaarbeladen doom, met deathmetalinvloeden door inbreng van de Enthombed-leden. Toen bekend werd dat Candlemass geen albums meer ging maken, maar nog louter zou optreden, werd Robert Lowe afgevoerd en vervangen door Krux-zanger Mats Levén. De band rustte uiteindelijk toch niet op zijn lauweren en eerder dit jaar verscheen de ep Death Thy Lover, waarop de band in grote vorm bleek.

De werkelijke reden van de verminderde activiteit was de chronische vermoeidheid van Leif. Hij lijkt sindsdien wel een zakenman die zijn zaak verkoopt wanneer die succesvol wordt en vervolgens een nieuw project start. Het verschil is echter dat hij bandleider blijft en de muzikale koers blijft bepalen, ver van de spotlights.

Als volgende project werd Avatarium geboren, een meer ingetogen blues benadering van doom, met de engelachtige Jennie-Ann Smith op zang. Ondertussen zijn we reeds twee succesvolle langspelers verder en zijn er plannen om, samen met gitarist Marcus Jidell te werken aan een nieuw album. Tijdens zo’n schrijfsessie met de Avatarium-gitarist, werd The Doomsday Kingdom geboren. Waarom beslis je in hemelsnaam om een nieuwe doomband te lanceren, terwijl de muziek niet ver afstaat van je andere bands?

Het zegt veel over het talent en de reputatie van de componist, wanneer een platenlabel als Nuclear Blast beslist om jouw demo(!), ongemixt en ongewijzigd uit te brengen. En tegelijkertijd te investeren in een onbekende, nieuwe naam, terwijl een alternatief zo voor de hand ligt. De sleutelfiguur die het verschil maakt tussen deze verschillende projecten is Niklas Stålvind, ervaren frontman van de Zweedse heavymetalband Wolf, die geen opera falsetstem heeft of een zwoel en breekbaar bluesgeluid, maar een strot die het midden houdt tussen het krachtige van Rhett Forrester (ex-Riot) en het scherpe hoge geluid van Midnight (ex-Crimson Glory).

Ongelofelijk toch hoe een bassist steeds opnieuw komt met riffs die zowel memorabel en aanstekelijk blijken. De songs op de ep klinken enigszins vertrouwd en houden het midden tussen recente Candlemass en Krux. Ditmaal geen massieve duo-gitaarmuur, maar vooral strak ritmegitaarwerk met gebruik van vervormer en wah-wah-pedaal; opgefleurd met melodieus gesoleer, het handelsmerk van Jidell. Op de achtergrond horen we soms sfeerversterkende toetsen, maar er valt ditmaal geen Carl Westholm in de bezetting te bespeuren.

De enige vreemde eend in de bijt is The Whispering, wat perfect op de soloplaat Songs of Torment, Songs of Joy had kunnen staan. De zang – of moet ik zeggen gefluister – wordt hier waargenomen door Leif zelf en terwijl de man kan zingen, klinkt zijn collega veel overtuigender. Ik hoop in stilte dat dit akoestisch nummer het debuutalbum niet haalt.

Chronisch vermoeid of niet, het thuiszitten geeft een boost aan de creativiteit; er zit zelfs een debuutplaat aan te komen voor maart volgend jaar. Het eerste optreden ooit zal doorgaan in Tilburg op 23 april, tijdens Roadburn 2017; benieuwd of mister doom dan ook van de partij zal zijn. Deze ep geeft me alleszins goesting om te gaan kijken.

Tracklist:

THE DOOMSDAY KINGDOM is:

  • Niklas Stålvind – zang
  • Marcus Jidell – gitaar
  • Leif Edling – basgitaar
  • Andreas (Habo) Johansson – drums

thedoomsdaykingdom-band

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

april

Geen concerten

mei

Geen concerten

X