Bart Van Gestel

De duitse filmmaker en illustrator Jörg Steineck brengt in zijn feature-length documentaire Lo Sound Desert een indringend portret van de muziekscene in en rond het Californische Palm Springs. Dit is de kweekgrond van bands zoals Kyuss, Queens Of The Stone Age en Fu Manchu. Interessant voer voor wie zijn of haar kennis omtrent dit segment in de muziekwereld wil verdiepen.

Jörg Steineck is gekend om zijn sterke audiovisuele aanpak wat betreft het vertellen van een verhaal. Hij laat de beelden als het ware voor zich spreken. In deze documentaire zorgt hij voor een boeiend en zeer indringend portret van één van de belangrijkste muziekscenes van de laatste decennia. De californische lower desert, de streek rondom Palm Springs en de Coachella vallei (deze laatste naam alleen al spreekt tegenwoordig boekdelen dankzij de inmiddels legendarische festivalcultuur daar) is de oorsprong van een aantal bands die inmiddels ofwel tot de verbeelding spreken (Kyuss), ofwel volledige arena’s in minuten uitverkocht krijgen (Queens Of The Stone Age). De geboortegrond van de stonerrock, zeg maar.

De maker laat vele relevante personages opdraven en hun verhaal doen, in combinatie met live-opnames en sfeervolle beelden. Hiernaast vertellen de vele geïnterviewden (zoals daar zijn: Brant Bjork, Josh Homme, Mario Lalli om de meest bekende op te noemen) hun ervaringen en anekdotes van wat zij al meemaakten tijdens hun leven in de woestijn. Er komen legio plaatsen en gebeurtenissen aan bod, zoals bijvoorbeeld de befaamde Nude Bowl en de berucht generator party’s.

Lo Sound Desert is een must-see voor elke zichzelf respecterende stonerliefhebber, maar evenzeer voor elke muziekliefhebber. De documentaire wordt in geen enkel moment vervelend. De visuele stijl is soms wondermooi (een woestijn leent zich hier uiteraard prima voor). Wie een beetje rondsnuffelt op het web kan de film kostenloos streamen. Wij geven hier de trailer mee.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

april

Geen concerten

mei

Geen concerten

X