Vola: of hoe een schoolbandje kan uitgroeien tot iets talentvols
Sebastiaan Schabon

Vola stond op 23 oktober laatstleden in het voorprogramma van Katatonia in Trix in Antwerpen. Deze progband onder leiding van zanger Asger Mygind bracht in september van dit jaar zijn debuutalbum uit via Mascot Label Group, na die al eerder in eigen beheer te hebben uitgebracht. Over die release en nog andere dingen had Amped-Up een gesprek met de sympathieke zanger. Asger Mygind zag er doodmoe uit, maar beantwoordde maar al te graag mijn vragen.

“Ja, moe ben ik zeker” was het eerste wat we te horen kregen. “We zijn nu al vier weken bijna non-stop op de baan en dat beginnen we wel te voelen.”

Hoe zou je jezelf het beste introduceren voor een onbekend publiek?

“Ik ben Asger, gitarist en vocalist van Vola. Wij zijn een Deense band uit Kopenhagen en we brachten zopas ons nieuwste album Inmazes uit via Mascot Label Group.”

vola-inmazes

Waarom brachten jullie het album opnieuw uit? Want het werd in 2015 al eens uitgebracht in eigen beheer?

“Ja, dat klopt. Het zit zo: voordat we het album in eigen beheer uitbrachten, hebben we het naar een aantal labels opgestuurd, met bitter weinig resultaat, spijtig genoeg. Dus zeiden we gewoon: laten we het zelf proberen. We brachten het dan in eigen beheer uit, en op de een of andere manier kreeg het positieve reviews en goede aandacht. Mascot Label Group kreeg ons dan in de gaten en zij vonden het een heel goed album. Het was ook dat label dat ons gevraagd had om het album opnieuw uit te brengen onder hun label en om daarna nog een deel albums uit te brengen. Dus zo is de bal aan het rollen gegaan (lacht).”

Kijk je uit naar de show van vanavond?

“Absoluut. Het is een leuke zaal.” Na een poosje nadenken voegt hij er aan toe: “Het wordt ook meteen onze eerste keer in België, we hebben tot nu toe nog niet veel getourd dus het zal een compleet nieuwe ervaring worden.”

Jullie stijl wordt door sommigen omschreven als prog met djent- en elektronische invloeden. Hoe zou je zelf het beste je stijl omschrijven?

“Wel, ik zeg altijd graag dat we melodische rockmuziek spelen. Maar met invloeden van metal en elektronische muziek weliswaar. Volgens mij is de lijn tussen rock en metal soms moeilijk te vinden en te beschrijven. Onze riffs leunen vaker tegen de metalkant aan, sommige stukken zijn echter wat zachter en lijken dan weer meer op rockmuziek.”

vola-2

Hoe reageerden de fans en de media op Inmazes?

“Goed, heel goed zelfs. Ik heb tot nu toe enkel positieve recensies gelezen, dus volgens mij vinden de mensen het echt wel goed wat we nu doen. Sommigen schrijven dan weer dat het na een eerste luisterbeurt moeilijk te begrijpen is welke kant we precies uitgaan omdat we verschillende elementen hebben samengebracht. Maar ze zeggen dan ook wel dat na een aantal luisterbeurten de bedoelingen van de band duidelijker worden. Dat is wel leuk dat het toegejuicht wordt wat we doen.”

Wordt er ondertussen al gewerkt aan nieuw materiaal?

“Een beetje ja”, krijg ik al lachend te horen. “We hebben voorlopig twee songs die zo goed als klaar zijn. Na deze tour gaan we sowieso meer dan een half jaar spenderen aan enkel muziek schrijven om het dan ergens volgend jaar op te kunnen nemen.”

Hoe zijn jullie eigenlijk op de bandnaam Vola gekomen?

“Dat voorstel kwam eigenlijk van onze vorige bassist. Hij gooide er het op een keer gewoon uit en iedereen vond het een goede naam. Ten eerste betekent het vliegen in het Italiaans wat dan weer goed past bij onze sound. We proberen altijd zo ruimtelijk mogelijk te klinken, zodat je als luisteraar het gevoel krijgt dat je aan het zweven bent. En het is ook een neutrale naam, je kan moeilijk zeggen of het nu een rockband of een metalband is.”

vola-3

Hoe is Vola ontstaan?

“Het is eigenlijk allemaal begonnen toen ik met een aantal vrienden aan het jammen was op school. Toen speelden we nog gewoon covers van bands die we toen leuk vonden zoals Porcupine Tree. En op een gegeven moment waren we gewoon zo hard geïnspireerd dat we onze eigen muziek zijn gaan maken. Na het opnemen van een paar demo’s werd het pas echt menens toen we een aantal shows mochten spelen buiten de school en zelfs buiten Kopenhagen en de kroon op dat hoofdstuk was onze ep Home Sick Machinery. Toen kwam de volgende ep Monsters waarop we voor het eerst een zevensnaargitaar gebruikten waardoor de sound zwaarder werd. Toen verliet één van de gitaristen de band zodat we met vier bandleden overbleven. Die line-up staat er nu toch al vier of vijf jaar en ik ben tevreden met hoe het nu is.”

Dus er zal voorlopig geen vijfde bandlid bijkomen?

“Nee, dat denk ik niet”, antwoordt de zanger kort. “Ik hou er gewoon van om live een gitaar te bespelen. De sound is behoorlijk groot ondanks het feit dat ik de enige gitarist ben. Ik speel ook niet veel gitaarsolo’s dus heb ik niet echt behoefte aan een tweede gitarist. In de plaats daarvan hebben we wel een aantal pianosolo’s doorheen de nummers wat volgens mij beter bij onze muziek past, alleszinds op Inmazes.”

Wat is je toekomstvisie aangaande de band?

“Ik denk wel dat we dit allemaal fulltime willen blijven doen”, is het te verwachten antwoord. “Het belangrijkste blijft natuurlijk dat we albums maken waar we trots op zijn, en met ons eerste album Inmazes hebben we al ondervonden dat er veel mensen zijn die onze muziek wel weten te smaken, dus wat mij betreft blijven we gewoon verdergaan zoals we nu bezig zijn (lacht).”

Goed, mijn vragen zijn allemaal gesteld. Is er nog iets dat je wil zeggen tegen de fans?

“Ja, natuurlijk. Enorm bedankt voor jullie steun, en dit zinnetje zullen jullie al vaak gehoord hebben maar het is wel de waarheid: zonder de fans sta je als band nergens. Als je de kans hebt, kom dan zeker naar ons kijken bij jou in de buurt en als je ons goed vindt, koop dan zeker ons album Inmazes!”

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

april

Geen concerten

mei

Geen concerten

X