Rotthier Peter

Oei! Een Franse band die symfonische metal speelt. Niets tegen Franse metalbands hoor, maar de Franse taal is niet direct een metaltaal en Franse bands die in het Engels zingen, zorgen meestal voor hilarische toestanden. Het is dan ook aangenaam om te horen dat de dame die de metalsongs van Fourth Circle aan elkaar breit met haar heldere stem zich mooi weet uit te drukken in de Engelse taal.

De band zelf is met Elements toe aan zijn tweede album. Hun debuut Lifetimes verscheen in 2013, twee jaar nadat Fourth Circle het levenslicht zag. Hoe de band geëvolueerd is in die periode kan je horen op dit tweede werkstukje, waar ze je na de intro direct wegblazen met hun symfonische femalefrontedmental die duidelijk geïnspireerd is door de Nederlandse female fronted dames en  hun bands.

Fourth Circle zit muzikaal vooral in het vaarwater van Within Temptation maar je hoort ook duidelijke sporen van Delain en Epica en in mindere mate Nightwish. Dat zijn natuurlijk invloeden die, indien ze goed uitgewerkt worden, kunnen leiden tot een fantastisch geheel. Op Elements slaagt Fourth Circle zonder probleem in die opzet. De songs zijn aangename luisterstukken, die niet al te veel inspanningen vergen, maar die wel voldoende afwisseling bieden en perfect passen in het straatje van de epische female fronted symfonische metal.

Frontvrouwe Audrey Adornato mag zich vocaal ook meten met haar grote voorbeelden want wie de dame hoort zingen, merkt onmiddellijk dat deze dame van wanten weet als het op diversiteit in vocalen aankomt. Audrey omzeilt probleemloos alle muzikale klippen en zet een sterke prestatie neer, zodat de prachtige composities van dit conceptalbum over de vier elementen netjes in de plooi vallen.

We kunnen besluiten dat Fourth Circle met Elements een visitekaartje aflevert dat zonder meer interesse zal opwekken bij enkele grotere labels. Iedereen weet dat het voor Franse bands, net als voor Belgische, geen sinecure is om buiten de landsgrenzen door te breken, maar er zijn altijd uitzonderingen op die regel en hopelijk wordt Fourth Circle er in de nabije toekomst daar eentje van. Klasse!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

juni

Geen concerten

july

Geen concerten

X