Jurgen Callens

Het zijn heel drukke maanden op de redactie en zo gebeurt het wel helaas eens dat er wat dingen blijven liggen die we niet over het hoofd gezien mochten hebben. Dit is bijvoorbeeld het geval met het Noorse Wyruz, dat onlangs met Judge and Jury een toch wel prima thrashalbum afleverde. De plaat is de bands tweede full length en is de opvolger van het vier jaar geleden uitgebrachte Fire at Will. Battlegod Productions bracht dit album, dat op alle gebied een vooruitgang is in vergelijking met de voorganger, uit op 30 september.

De muziek van Wyruz moet je vooral gaan situeren in het thrashgenre. Maar ook voegt de band er wat death- en blackinvloeden (blastbeats) aan toe. In grote lijnen is het echter snoeiharde thrash die de leidraad is, met melodische gitaarlijnen, hooky riffs, leuke melodielijnen en vervormde maar toch goed verstaanbare vocalen. Ook de produktie is van een een prima niveau en alles is heel helder te onderscheiden. Zoals gezegd: deze plaat is een dikke stap vooruit met wat hetgeen de formatie vier jaar geleden uitbracht. Dit keer krijgen we dertien nieuwe songs te horen, die razen, knallen en blazen van begin tot eind. Je hoort meteen vanaf de opener Carved in Stone (check ook zeker eens de video hiervoor) dat het goed zit. Muzikaal vind ik dat de band zijn invloeden vooral gehaald heeft bij de Duitse Teutoonse Vier. Geen fratsen, geen introotjes, geen intermezzo’s en geen Bay Area dingen maar gewoon de rauwe realiteit. De vocalen van zanger / gitarist Vegar Larsen variëren ook mooi. Zo gebruikt de frontman cleane zang, agressieve vocalen die overgaan in rauwheid naar zelfs screams. Het drumwerk is bij momenten razend snel en over het algemeen trekt er ook een lekkere groove doorheen het geheel. Met In Hell staat er naar Wyruz normen zelfs een vrij progressieve track op de plaat, met veel melodische elementen. Een andere interessante song is Wither, wat eigenlijk een blauwdruk is van de muziek die de Noren maken en hen het best representeert. En zoals al aangehaald: zoek zeker eens de clip op voor Carved in Stone, dat je meteen bij je kladden zal hebben. Op de cleane zangstukken klinkt Larsen soms wat als een jonge Ozzy Osbourne. Wij vinden het gewoon sterk dat Wyruz 13 songs lang onze aandacht weet vast te houden, vooral door er de nodige variatie in te gooien. Het gaat niet lang meer duren, of deze formatie zal het ook buiten het thuisland wel gaan maken.

Deze plaat mag dan wel al een maandje oud zijn, en de pienteren onder jullie zullen die dan misschien ook wel al in het bezit hebben, maar laat zeker niet na om hier in de platenshop eens je aandacht op te vestigen. Prima band, prima plaat.

Tracklist:

 1. Carved in Stone
 2. Cripple the Slaves
 3. The Final Sigh
 4. Limitations
 5. Not The Enemy
 6. Wither
 7. Judge and Jury
 8. In Hell
 9. Desolation
 10. Fury
 11. Public Enemy
 12. No Serenity
 13. Scars

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

mei

Geen concerten

juni

Geen concerten

X