Stany Criel

2016 schijnt het jaar te worden van gerevitaliseerde NWOBHM-grootheden. Na toch wel uitstekende releases van Diamond Head en Tygers Of Pan Tang komt nu ook Quartz drieëndertig jaar na zijn laatste studioalbum aanzetten met nieuw werk. Met de zeer geslaagde passage op het Blast From The Past-festival vorig jaar nog vers in het geheugen, was ik dus wel heel benieuwd naar Fear No Evil, een release van High Roller Records.

De band staat geboekstaafd als NWOBHM maar was eigenlijk onder de naam Bandy Legs al enkele jaren voor het ontstaan van het genre actief.  Het oudere werk valt enerzijds onder te verdelen in een onmiskenbare Sabbath-invloed en anderzijds een meer commerciële inslag. Dat is ook niet verwonderlijk als je weet dat de debuutplaat werd geproduceerd door Tony Iommi en de nog steeds (of beter : weer) aanwezige Geoff Nicholls jarenlang (en dan vooral in de coulissen) gefungeerd heeft als vijfde Black Sabbath-lid.

Fear No Evil bevat dan ook serieuze referenties naar de oervaders van ons genre en niet enkel de Ozzy-periode maar ook deze met Dio en Tony Martin. De flamboyante frontman David Garner klinkt bijwijlen zelfs als Ozzy, inclusief een hier en daar opduikende “Yeah !”. Een mooi voorbeeld hiervan is het sinistere proto doom-anthem The Stalker of Dead Man’s World dat dan weer meer neigt naar het latere solowerk van The Prince Of Darkness.

Geoff Nicholls neemt trouwens ook enkele keren de vocale honneurs waar maar dan in de meer melodieuze NWOBHM-rockers zoals Rock Bottom (dat niet enkel qua titel refereert naar het UFO-nummer), het van een ontzettend catchy refrein voorziene Walking On Holy Water, Dangerous Game en Scream At The Devil. Daarnaast worden we uiteraard ook getrakteerd op de vette riffs en het melodieus soleerwerk van gitarist annex gezellige bompa, Mick Hopkins.

Dat deze band op een podium nog meer dan bestaansrecht heeft, werd vorig jaar al met verve bewezen. Dat het zeker ook nog de moeite loont om met nieuw werk naar buiten te komen wordt dan weer met deze Fear No Evil gestalte gegeven. En blijkbaar heeft de band nog heel wat materiaal op de plank liggen want een opvolger zit blijkbaar al in de pijplijn. Als deze laatste schijf daar een richtlijn mag voor zijn, dan kunnen we ons daar alleen maar over verheugen. Very well done !

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

juni

Geen concerten

july

Geen concerten

X