Jurgen Callens

Aangename verrassingen, we zijn er dit jaar al meerdere van tegengekomen. Zo is er nu bijvoorbeeld het Spaanse DarkSun, dat met Chronicles of Aravan al zijn zesde album aflevert, maar mij voordien nog onbekend was. Deze powermetalband maakte in het verleden wel platen in de moedertaal en ook deze nieuwste werd eerder dit jaar in het Spaans uitgebracht. Nu werd het album echter in het Engels heringezongen en uitgegeven via het FC Metal label. Een goed bewaard geheim, dit Darksun. Sedert 2002 wisten ze onder de radar te blijven, maar dit zal heus niet langer zo blijven na deze release.

Chronicles of Aravan is dus de heruitgave van het eerder opgenomen Cronicas de Aravan en de opvolger van het in 2012 verschenen Memento Mori. In Spanje is deze band in powermetalmiddens een begrip, maar vreemd genoeg daarbuiten nog niet zo gekend. De nieuwe plaat is een conceptverhaal, dat handelt over een strijder die na de oorlog terugkeert in zijn platgebrande dorp, waar hij ziet dat iedereen over de kling gejaagd werd en er dan maar weer op uit trekt voor een wraaktocht. Niet het meest originele vertelsel natuurlijk, maar de muziek zelf maakt wel veel goed. Zelf haalt DarkSun invloeden aan van bands als Helloween, Stratovarius en Blind Guardian. Die vinden we in deze epische power metal zeker terug, maar ikzelf leg vooral ook de link naar een band als het Italiaanse Labÿrinth, dat met zijn eerste paar albums ook muziek maakte die geheel in dit straatje ligt. En laat ik nu net van die Italianen eens een groot fan zijn. DarkSun maakt met Chronicles of Aravan gewoon het album dat Labÿrinth na Return to Heaven Denied gemaakt moest hebben. Veel melodie, sterke songs, ondersteunende keyboards voor het mooie gitaarspel van het duo Tino Hevia en David Figueiras en schitterende zangpartijen van voormalig gitarist Daniel Gonzalez. Bovenal is het geheel ook heel episch, zonder storend over te komen of over de top te gaan. Het is moeilijk om er echte uitschieters tussen de songs uit te halen, omdat het album eigenlijk helemaal van hetzelfde hoge niveau is. En dat komt de dag van vandaag heus niet zo vaak meer voor. De laatste twee nummers van de plaat maken geen deel meer uit van het concept en worden aangestipt als bonustracks. Daarvoor werden nog een paar vermaarde gasten uit de kast gehaald. Niemand minder dan patser Ralf Scheepers mag komen meedoen op Fragile, en op het afsluitende Broken Dreams mag Peavy Wagner van Rage een potje komen meezingen.

Voor mij is dit album dat ook een dikke aanwinst voor mijn toch al niet misse collectie. Een must have voor elke melodieuze powermetalfan die van epische heavy metal houdt en bands als Labÿrinth, Rhapsody of Fire, Edguy en Primal Fear in het hart draagt. Ik ga zelf ook snel even op zoek naar dat eerdere werk van deze Spanjolen. DarkSun: dikke duim!

Tracklist:

 1. The Battle
 2. The Legacy
 3. Dragon Heart
 4. Beyond the Gates of Hell
 5. For the Gods
 6. See the Light
 7. The Red Dwelling
 8. Fighting as One
 9. My last Sunrise
 10. Fragile
 11. Broken Dreams

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

april

Geen concerten

mei

Geen concerten

X