Nervosa: Braziliaanse vrouwen met pit!
Sebastiaan Schabon

Nervosa is een band die me dit jaar al aangenaam heeft weten te verrassen met zijn tweede full-lengthalbum Agony, dat in juni uitkwam. Dit was ook de heren van Destruction niet ontgaan, want zij hadden Nervosa uitgenodigd om als support-act op te treden gedurende hun tournee doorheen Europa. In de Muziekodroom in Hasselt was het goed raak met hun optreden, en na afloop stond zangeres Fernanda Lira ons op te wachten aan de merchandisestand voor een babbel over de band, de tour , enzovoorts. Zij voelde zich duidelijk goed na de show.

“Jazeker, ik voel me echt geweldig”, is het eerste wat ik zeer overtuigend te horen krijg. “De show was echt super. We waren al blij dat er effectief mensen naar ons kwamen kijken, ondanks het feit dat we als eerste band speelden. In het begin stonden de mensen er maar wat bij maar tegen het einde van de show waren er stagedivers en ontstonden er moshpits enzo dus dan weet je dat je goed werk hebt geleverd.”

nervosa-agony

Begin juni van dit jaar kwam jullie tweede studio-album Agony uit. Hoe kijk je terug op die release?

Na even na te denken antwoordt Fernanda: “We konden niet gelukkiger zijn dan dat we nu zijn en dan heb ik het niet alleen over de verkoopcijfers. Die op zich zijn al heel goed, maar het gaat ons vooral over de reacties en feedback van de fans. Die waren allemaal positief, iedereen geniet er van. We maken muziek voor onszelf maar zeker ook voor de fans en zij vonden het allemaal goed, wat wil je nog meer als band? Na Victim Of Yourself wilden we met Agony een stap verder gaan en dat is ons goed gelukt.”

Hoe verloopt de zoektocht naar een nieuwe drumster?

“Die valt heel goed mee. We hadden dus eerst die situatie met Pitchu (Ferraz) die ons gewoon in het midden van de tour in de steek heeft gelaten. En de zanger van Municipal Waste heeft ons dan Samantha aangeraden als vervangster, zij werkt nu de tour verder met ons af. Het enige spijtige aan haar is dat ze van Canada afkomstig is, dus qua logistiek is dat niet ideaal. Ze is echt heel aardig en behulpzaam, maar we zouden toch liefst een Zuid-Amerikaanse vrouw willen hebben”, is het eerlijke antwoord. “Wat we dus gaan doen is eerst deze tour afwerken, dan terug naar Brazilië om daar nog een paar optredens te doen. En dan gaan we deftig op zoek naar een goede drumster die ons niet halverwege een tour in de steek laat.”

Het lijkt wel alsof de drumkruk vervloekt is bij Nervosa, want sinds het ontstaan van de band zijn er al drie drumsters vertrokken. Hoe zou dit komen denk je?

“Volgens mij rust er inderdaad een vloek op de drumkruk, ik zou het anders echt niet weten”, zegt ze haast vloekend. “En het is altijd hetzelfde liedje, dat ze ontevreden zijn of willen vertrekken. Ik hou niet van bands die hun line-up iedere keer veranderen, geef mij dan maar bands die van in het begin een solide line-up hebben. Daarom gaan we nu ook deftig op zoek naar een nieuwe drumster, we willen deze keer zeker zijn dat de klik er echt is.”

nervosa-band

Heb je nog contact met de vertrokken bandleden?

“Nee, eigenlijk niet en misschien is het ook beter zo. De eerste die vertrok, Fernanda Terra, daar hadden we veel te vaak ruzie mee. En het verhaal met Pitchu is net hetzelfde, we voelen dat het niet het goede moment is om met elkaar te praten, zeker niet na wat ze ons heeft aangedaan. Moesten we Samantha niet gevonden hebben, dan hadden we waarschijnlijk onze gehele tournee moeten annuleren. En Pitchu zei dan vlakaf dat het haar niet meer interesseerde. Dat is echt wel zuur.”

Waarom zijn jullie thrash metal beginnen te spelen?

“Ik luister naar vrijwel alle soorten metal. Ik had evengoed zin om death metal te spelen, maar samen met Prika hebben we dan besloten om lekker te gaan thrashen. Bij dit genre voelde ik me meteen goed, en de inspiratie voor de lyrics en de muziek kwam gewoon vanzelf. En om dan de moshpits en crowdsurfers te zien, dat gaf voor mij de doorslag om thrash metal te maken.” Op mijn vraag waarom er dan geen cleane vocalen voorkomen in de muziek antwoordt Lira het volgende: “Wel, gewoon omdat ik dat niet kan. Ik heb een probleem met mijn stembanden, er zijn bepaalde limieten die ik gewoon niet kan halen. En ook omdat ik vind dat harde, ruwe vocalen beter bij thrash metal passen.”

nervosa-prika

Zijn er al plannen voor een nieuw album?

“Nee, en dat heeft de volgende reden: omdat we eerst serieus naar een drumster willen zoeken. Iemand die zich goed voelt bij de band en waarbij wij ons ook goed voelen. En nu focussen we ons gewoon op het promoten van ons huidige album Agony. Dat kwam pas in juni uit dus een nieuw album zal allicht voor binnen een jaar of twee zijn.”

Wat zijn jullie toekomstplannen met Nervosa?

“Eerst en vooral een drumster vinden die het langer dan één album volhoudt”, krijg ik al lachend te horen. “Onze droom is natuurlijk om op de grote zomerfestivals zoals Wacken en Graspop Metal Meeting te spelen. En natuurlijk zou het heel leuk zijn moesten we van Nervosa een fulltime job kunnen maken.”

Na deze vraag zit mijn tijd er al op. Maar Fernanda Lira heeft nog een slotwoord dat ze aan de fans wil richten: “Blijf ons steunen, en al bedankt voor jullie grote steun. Zonder jullie zijn we nergens als band, en als je kan kom dan zeker naar ons kijken als we bij jullie in de buurt spelen. Na de show staan we altijd aan de merchandisestand voor foto’s en een babbel dus passeer daar zeker ook even!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

mei

Geen concerten

juni

Geen concerten

X