Rotthier Peter

Zin in een portie stevige en smerige moderne heavy rock? Dan ben je zeker aan het juiste adres met Good Morning Apocalypse van Heaven Below. Deze Amerikaanse band opgebouwd rond zanger Patrick Kennison is met Good Morning Apocalypse toe aan zijn derde album. Sommigen kennen Patrick misschien van zijn vorige band, Union Underground, maar sinds 2014 speelt hij ook in de band van Lita Ford. De band is sinds de oprichting in 2008 al menig keer van bezetting gewisseld en Kennison is het enig stichtend lid dat nog op post is op Good Morning Apocalypse.

De heren laten er in ieder geval geen gras over groeien en brengen je met opener Nefarious Angels onmiddellijk in de juiste sfeer. Rechttoe rechtaan heavy metal zonder compromissen denk je dan maar niets is minder waar want de vunzige gitaarlijnen in het eerste deel van de song evolueren naar heel melodieus en vocaal wordt met de inbreng van Jason McMaster (Dangertoys, WatchTower) een perfect openingsverhaal vertelt voor dit futuristische conceptalbum.

Mc Master is trouwens niet de enige gastvocalist op Good Morning Apocalypse. Zo krijgt Patrick Kennison op Devilinna And The Damage Done vocaal tegenwerk van Kobra Paige (Kobra And the Lotus). Heaven Below heeft die gasten trouwens niet nodig, want Kennison is een meer dan getalenteerde zanger met een lekkere korrel in zijn stem die het songmateriaal extra in de verf zet. De opgetrommelde gastzangers dienen vooral om het verhaal beter tot zijn recht te laten komen. Net zoals de sectie andere gasten die zorgen voor intro’s, tussenstukjes of koorgedeeltes.

Dit alles resulteert in twaalf krachtige metalen songs die je absoluut op de hoogste volumestand door je speakers moet blazen. Een snelle song als Killing The Deadman doorklieft het heelal zonder probleem op het maximum. Let vooral op het onverwachte middenstukje waarin de vaart compleet uit het nummer gehaald wordt om daarna met een extra versnelling opnieuw de muren omver te blazen.

Algemeen mag Good Morning Apocalypse dan voornamelijk stevige rockaccenten leggen, Heaven Below weet telkens ook op het juiste moment even rust te brengen in zijn songs. Luister maar eens naar Running Under Satans Hand, waar Lita Ford haar werknemer vocaal komt bijstaan.

Heaven Below blijft trouwens verrassend uitpakken. Bonded By Blood lijkt in eerste instantie een ietwat ingetogenere heavy rocksong te worden waar enerzijds Kennison weer een ander vocaal stramien laat horen. Langs de andere kant mondt het nummer uit in een episch eindstuk met koor.

En dan moet het hoogtepunt van Good Morning Apocalypse nog komen met Black Sunrise War Of The Gods waar vriend Udo Dirkschneider mag komen opdraven. Wie het eerste deel van het nummer hoort, vraagt zich af wat Udo hier moet komen bij doen, maar halfweg krijgt de song weer een twist mee waardoor Dirkschneiders vocalen in samenzang met het opgetrommelde koor zorgen voor een illuster samenspel. Eenzelfde switch zit er in Among The Wolves/Worldwide Suicide waar een sopraan de orde van de dag komt verstoren om de song naar een hoger niveau te tillen. Heaven Below gebruikt dit soort intermezzo’s om de luisteraar niet te bruuskeren met de soms enorme tempowisselingen in de nummers. In vele gevallen loop dat faliekant af maar bij Heaven Below zorgt dat echter voor een meerwaarde om U tegen te zeggen. De kers op deze metaltaart komt met de slotsong I Would Do it Again Burials At Sunset, een ballad met de speciale Heaven Below handtekening. Dit is wereldklasse.

Good Morning Apocalypse is alvast een album dat van de eerste tot de laatste noot boeiend is. Wie na de eerste noten een portie stomende heavy metal verwacht, komt een beetje bedrogen uit, want die smerige heavy rock wordt doorlopend doorspekt met interessante muzikale uitstapjes die zowat alle richtingen uitgaan. Heaven Below heeft echter wel een plaatje gemaakt dat hier nog menig rondje zal draaien en een heel divers pluimage aan metalfans zal kunnen bekoren, want Good Morning Apocalypse is een perfect voorbeeld van hoe moderne heavy metal heden ten dage moet klinken.

Tracklist:

1. Nefarious Angels
2. Renegade Protest Movement
3. Follow Me Under
4. Devilina and the Damage Done
5. Nightfall Comes to Life
6. Killing the Deadman
7. Running Under Satan’s Hand
8. Death Battalion
9. Bonded By Blood
10. Black Sunrise/War of the Gods
11. Among the Wolves/Worldwide Suicide
12. I Would Do it All Again/Burials at Sunset

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

X