Stany Criel

De afgelopen jaren kwam er met bands zoals Wytch Hazel, Amulet en Dark Forest een nieuwe en toegewijde underground heavymetalscene bovendrijven in Engeland. Met Seven Sisters kunnen we nog eentje aan het rijtje toevoegen. Zijn debuut is dan ook spek naar de bek van de nwobhm-fan, een release van High Roller Records.

Deze Londense band werd opgericht in 2013 door Graeme Farmer (gitaar) en Kyle McNeill (zang en gitaar) met een eerste demo, The Warden, die in 2014 werd uitgebracht, gevolgd door de single Lost in Time een jaar later. De huidige line-up bestaat verder uit Javi Rute (bas) en Steve Loftin (drum). Zijn debuutplaat kan je een beetje als een conceptalbum beschouwen, want de nummers vertellen het verhaal van een arme ziel die verliefd wordt op één van de zeven zusters, maar in dit proces wordt bestolen van zijn ziel; een hervertelling van de Griekse mythe Orion.

Muzikaal haalt Seven Sisters zijn invloeden uit de jaren tachtig en dat wordt meteen duidelijk met de opener Destiny’s Calling. De The Ides Of March-achtige intro met zijn zeer herkenbare trioolbeweging voelt voor de traditionele metalfan meteen als thuiskomen. Na de intro wordt het gaspedaal flink ingestampt en maken we kennis met de al even vertrouwd klinkende vocals van Kyle McNeill (ik denk hierbij onder andere aan Diamond Heads Sean Harris) en vangen we al een eerste glimp op van het solistisch spektakel waarvoor Graeme Farmer nog zal zorgen.

Het daaropvolgende Highways Of The Night is daarvan meteen een mooi voorbeeld. Deze metalhymne bevat Saxon-geïnspireerde riffs, ritmes uit de Di’Anno-periode van Iron Maiden maar vooral exquisiet soleerwerk van dhr. Farmer, een constante doorheen dit plaatje. Maar ook andere onmisbare nwobhm-ingrediënten zijn in ruime mate aanwezig: tempovariatie, galopperende ritmes, catchy twin gitaarlijntjes,… Het zeven minuten durende titelnummer is hiervan de perfecte blauwdruk. En van catchy gesproken, in de twin gitaarlijntjes van Cast To The Stars meen ik ook wel een beetje eighties Helloween te ontwaren. Het moet niet altijd Brits zijn.

Voor de traditionele metalfan zou dit een uitgemaakte zaak moeten zijn. Hou je van de eerste twee Maiden-platen, Angel Witch – en in het verlengde hiervan – het betere werk dat de jaren tachtig ons gebracht heeft? Dan is Seven Sisters voor jou een must have. Ga dan heen en koop deze handel.

Tracklist :

  1. Destiny’s Calling
  2. Highways Of The Night
  3. The Silk Road
  4. Seven Sisters
  5. Pure As Sin
  6. Commanded By Fear
  7. Gods And Men Alike
  8. Cast To The Stars

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

april

Geen concerten

mei

Geen concerten

X