Tom Moons

Soms krijg je eens een promo te zien waarbij je op voorhand helemaal niet weet wat je ervan moet verwachten, oftewel door de vreemde naam, reputatie of soms vanwege de beschrijving van de muziek die je erbij krijgt. Kambodsja kan geklasseerd worden in de laatste categorie. Kambodsja is een Noorse band die er prat op gaat post-math-prog-hardcore te maken. Dat kan alvast klinken als een zeer interessante combinatie van genres, maar klinkt deze mengelmoes ook goed op het album?

Met Stranger is de band nog niet aan zijn proefstuk toe, het is wel nog maar pas zijn derde volledige album in meer dan tien jaar. Alle feitjes achterwege latend, laten we dan maar aanvatten met het belangrijkste: hoe klinkt het album? Het klinkt verrassend goed. Stel je voor dat je op één plaat achtereenvolgens Mastodon, The Dillinger Escape Plan, Shining en dergelijke artiesten door elkaar hoort, en je komt dichtbij een voorstelling van de melodieën, chaos en bij momenten vlagen van waanzinnige agressie die de band weet te laten horen, samen met een buitengewoon gevoel voor samenhang en emotie in het spel van deze muzikanten.

Enkele hoogtepunten op dit album zijn het sterk door Mastodon geïnspireerde Jaws, het emotionele Sin and Bones en het bol van mooie melodieën staande Neumunster. Doorheen het hele album hoor je geregeld de invloeden van bovenstaande bands, maar toch weet Kambodsja hier zijn eigen toets aan te geven en zorgt het er zo voor dat, ondanks de grote mengelmoes van genres, het album zeer beluisterbaar blijft en ook fris klinkt.

Stranger is een heel ander album dan je eerder dit jaar al meerdere keren hebt kunnen beluisteren, het is een album dat getuigt van een gezond gevoel voor experimenteren en gelukkig is dit een experiment dat verrassend genoeg goed heeft weten uit te pakken. Mocht je eens iets willen horen dat goed afwijkt van je dagdagelijkse metal, geef Stranger dan zeker een kans!

Stranger by Kambodsja

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

april

Geen concerten

mei

Geen concerten

X