Jurgen Callens

September en oktober zijn maanden waarin het releases regent. Zo gebeurt het soms dat er wel eens iets blijft liggen en uit het oog verloren wordt. Gelukkig viel mijn aandacht op het nippertje echter nog op deze plaat van Them, dat in 2008 oorspronkelijk opgestart werd als een tribute band. Ook de bio, waarin een line-up met een toch wel een paar schitterende muzikanten te zien viel, beloofde veel goeds. Sweet Hollow is meteen een conceptplaat, die op 30 september via het Empire-label uitgegeven zal worden en vooral voer zal zijn voor, ik zeg nu maar iets, fans van King Diamond.

Them bestaat uit vrij gerenommeerde muzikanten uit tal van getalenteerde heavymetalbands als Symphony X, Lanfear, Suffocation en Coldsteel. Zo maakt bijvoorbeeld Mike LePond deel uit van deze formatie en worden de vocalen verzorgd door ene Troy Norr (onthou deze naam). Them, de naam deed misschien al een belletje rinkelen, was dus oorspronkelijk een King Diamond-tributeband, waarmee heel wat opgetreden werd. Zelfs bandleden van het originele legendarische instituut kwamen al wel eens een nootje meespelen. Naar verloop van tijd rees echter het idee om ook maar eens wat ‘eigen’ nummers te gaan schrijven. En aangezien er nooit genoeg goeie King Diamond-muziek gemaakt kan worden, zijn wij hier op de redactie volledig mee akkoord. Them staat dus garant voor prima uitgewerkte donkere heavy metal, met complexere passages, veel melodie en een toch wel sterke produktie. Combineer dat met het talent van de uitvoerders en een exceptioneel songwriterswerk en je komt tot een verbluffend geheel. De riffs zijn retestrak en je hoort meerdere sublieme melodielijnen. En hoewel alles vrij complex en gelaagd in mekaar zit en geen hapklare technische brok is, voel je heel snel de catchyness van de songs aan. Ze blijven in feite zelfs heel snel hangen en voelen na enkele luisterbeurten al aan alsof je ze al jaren kent. Is dit geen kenmerk van iets klassieks? Er daalt ook een ouderwetse, memorabele sfeer over je neer en ook de variatie in het geheel werkt begeesterend. Zelfs het intro, waarmee het allemaal begint, ademt typisch King Diamond (luister maar eens naar het typische orgeltje en de verwrongen stem van Troy Norr). En daarna begint het festijn pas echt met Forever Burns, dat doorspekt is met vette riffs, splijtende solo’s, leuke breaks en een furieuze opener is voor de rest van het spektakel. En mocht je van niets weten, dan zou je gewoon denken dat het Kim Petersen (alias King Diamond) zelf is die achter de microfoon staat. Nummers als Down the Road of Misery en Dead of Night zijn gewoon af. Maar het is niet allemaal King Diamond wat de klok slaat hoor, zo zullen fans van bijvoorbeeld Iced Earth ook wel hun gading vinden met dit schijfje. De beste voorbeelden hiervan zijn Blood from Blood en The Harrowing Path to Hollow. Dit is gewoon donkere, horroriaanse heavy metal van de bovenste plank, die naar meer, veel meer doet verlangen. Ook de intermezzo’s zoals The Quiet Room of Salve passen wonderwel in dit hele verhaal. Er zullen er wel weer enkele gaan zijn die dit als een complete rip-off gaan bestempelen, maar als je dit even goed kan als de originals, dan kan je hier enkel maar een buiging voor maken. Bij ondergetekende is dit gewoon een cd die op alle vlakken scoort: songwriting, complexiteit, melodie, genialiteit, vocalen en produktie. Een all killer, no filler album zeg maar. Die worden niet elke dag meer uitgebracht.

Kortom: dit is verplicht voer voor elke King Diamond/Mercyful Fate-fan. In de beste traditie worden hier een rits schitterende songs neergezet, die velen een hele boel plezier zullen bezorgen. Maar niet alleen fans van deze bands zullen hier gaan van genieten. Gewoon elke heavymetalfan moet hier even naar gaan luisteren. Ik zie dan ook wel een mooie toekomst weggelegd voor deze band, die zonder veel problemen straks een groot publiek kan gaan bereiken. Zonder meer één van de verrassingen tot nu toe dit jaar! En nog een laatste noot, een titel als Ghost in the Graveyard: slechts één iemand kan het verzinnen toch?

Tracklist:

 1. Rebirth
 2. Forever Burns 
 3. Down the Road to Misery
 4. Ghost in the Graveyard
 5. The Quiet Room
 6. Dead of Night
 7. FestEvil
 8. The Crimson Corpse
 9. Blood From Blood
 10. The Harrowing Path to Hollow
 11. Salve
 12. When the Clock Struck Twelve

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

april

Geen concerten

mei

Geen concerten

X