Sebastiaan Schabon

Voor een brok oerstevige death metal ben je bij Dead End aan het juiste adres. Dit Nederlandse kwintet was actief eind jaren ’80, begin jaren ’90, waarna het project gedurende meer dan twintig jaar in de ijskast werd gestoken. In 2014 vonden de bandleden het tijd om de band nieuw leven in te blazen. Het hoogtepunt van die terugkeer stelden ze voor op 16 september, en het kreeg de naam Reborn from the Ancient Grave mee. Heeft die lange pauze de band goed gedaan, of heeft ze de band alleen maar schade toegebracht?

Blijkbaar was de band wel toe aan een rustpauze maar kom op zeg, eenentwintig jaar? Ondertussen zijn we twee jaar na de herrijzing van Dead End en er waait een nieuwe wind door de band. Dat laatste mag je gerust letterlijk nemen want bijna de hele band werd vervangen om zogezegd met een schone lei te beginnen. En het heeft zijn effect niet gemist, want Reborn from the Ancient Grave is een heerlijk zware deathmetalplaat geworden.

Na een intro van een goede twee minuten krijgen we de zelfgetitelde track Dead End (Reborn) op ons dak. Die track begint wel rustig, maar niet veel later drukken de heren het gaspedaal stevig in en razen zo het nummer door. De zangstem doet me bij momenten denken aan de stem van Mosfet, alhoewel de zanger van Dead End toch nog een tikkeltje donkerder en lager kan zingen. Er volgt een gitaarsolo onder begeleiding van Harald achter het slagwerk en het trio Jeroen R, Alwin Roes (het enige nog originele bandlid) en Arjan die de ene na de andere nazinderende gitaarriff uit hun mouw schudden.

Maar de rest van het album heeft ook nog heel wat te bieden, we kunnen ten slotte niet afgaan op enkel één track. Trail of Despair om nu maar een voorbeeld te noemen wisselt regelmatig tussen snelle stukken en tragere stukken, zodat je een leuke verandering bekomt. Mea Culpa heeft waarschijnlijk de traagste en tegelijkertijd beste inleiding van de gehele plaat, gewoon omdat het headbanggehalte zo hoog ligt dat je nekspieren gewoon zullen kreunen onder de inspanning. De heren zetten hetzelfde principe voort op de rest van het album, zonder aan kwaliteit te verliezen.

Verplichte aanschaf voor elke deathmetalfan. Dat is alles wat ik van Reborn from the Ancient Grave kan zeggen. Dead End is terug, en we zullen het geweten hebben!

Tracklist:

  1. David’s Theme (Intro)
  2. Dead End (Reborn)
  3. Haze of Lies
  4. Trial of Despair
  5. Mea Culpa
  6. Wither
  7. Another Weakness
  8. Venture
  9. Nails of the Martyr
  10. Wearing the Cloak

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

april

Geen concerten

mei

Geen concerten

X