Heb je je ooit al eens afgevraagd hoe een metalklassieker als Thunderstruck zou klinken als het door een countryband zou worden gecoverd? Wel, dan moet je maar eens naar Steve ’n Seagulls luisteren. Dit Amerikaanse countrycombo steekt een resem aan metal – en hardrockklassiekers – in een countryjasje en ze zijn niet bang van een uitdaging. Hun tweede album Brothers In Farms, dat vandaag via het grote Spinefarm Records verschijnt, staat wederom vol met catchy en tegelijkertijd uitstekende countrycovers.

Hun vorige en tevens debuutplaat Farm Machine bevatte al covers van onder meer Over The Hills And Far Away van Nightwish en Run To The Hills van Iron Maiden. En nu hebben ze dus weer een heleboel covers uit hun hoge hoed getoverd, veertien om precies te zijn. Gewapend met een banjo, lepels, een triangel enzovoorts slaan ze de ene na de andere muzikale nagel op de kop. Zo is er een geweldige countryvariant van Aces High van, hoe kan het ook anders, Iron Maiden. Maar ook Metallica gaat voor de countrybijl met Sad But True. Dit countryensemble heeft duidelijk talent, ik kan het mij moeilijk inbeelden dat je zoiets van de eerste keer haast perfect kan nadoen.

Nightwish is ook van de partij, alsook het grote AC/DC. Weet je, zo kunnen we blijven opsommen. Maar de beste cover op Brothers In Farms zal ongetwijfeld die van Symphony Of Destruction van Megadeth zijn. Steve ’n Seagulls heeft hiermee echt wel de hoofdvogel afgeschoten van alle tracks op zijn twee albums. Het ritme is geweldig, de zang al helemaal, en de manier waarop ze met eenvoudige voorwerpen zulke muziek kunnen maken is gewoon niet te evenaren. Afsluiten doen ze met Born To Be Wild van Bon Jovi.

Een meer dan prima plaat is Brothers In Farms geworden. Steve ’n Seagulls weet duidelijk hoe hij metal- en hardrockclassics moet omvormen tot een westernachtige sfeer. Een meer dan perfecte adempauze tussen al dat metalcoregeweld en die death metal en thrash van tegenwoordig. Vond je hun vorige plaat al leuk, dan is dit schijfje verplichte kost. Allen vanaf 9 september naar de platenboer!

X