Bart Van Gestel

De cyclus is weer rond bij bezig bijtje Peter Tägtgren. Na Pains vorige worp You Only Live Twice, een nieuwe Hypocrisy-plaat, een samenwerking met Rammsteins Till Lindeman én producerwerk voor Sabaton is het nu weer tijd voor een nieuwe Pain-plaat: Coming Home.

Een eerste luisterbeurt brengt ons inderdaad thuis: het herkenbare Pain-geluid is er weer, maar de sound lijkt dit keer wat zachter geworden, met een soort licht gedempte distortion. Deze keer zijn de songs hier en daar aangevuld met enkele mooie symfonische passages. Luister bijvoorbeeld maar eens naar de titeltrack. Verder heeft Pain voor nog meer nieuwe elementen gezorgd: het openingsnummer Designed To Piss You Off heeft een atypisch begin, een beetje southern rockachtig, maar gaat daarna volle gas zoals het een goede Pain-plaat betaamt.

Verder is Coming Home globaal gezien typisch Pain: bombastische industrial met gemakkelijk meezingbare refreinen, catchy riffing, teksten met een knipoog en natuurlijk de typische Peter Tägtgren-chagrijntaal. Er is ook voer voor de gelovers in de samenzweringstheorieën: Black Star Satellite verhaalt over een mogelijk buitenaards signaal, al dan niet uitgezonden door een satelliet die rond de aarde draait…sinds eind 19de eeuw.

Hulp voor het album kwam vooral uit de hoek van familie en vrienden van de frontman: zoon Sebastian Tägtgren drumt mee, Sabatons Joakim Brodén brult enkele zinnetjes mee op Call Me. Hulp voor de symfonische passages kwam er van Clemens ‘Ardek” Wijers (Carach Angren).
Artwork-verantwoordelijke is deze keer Stefan Heilemann, wie ook werkte aan de Lindemann-coverart en ook voor Epica.

Coming Home is een leuk en fris geheel, met ruime aandacht voor nieuwe elementen zonder echter de authentieke sound te verliezen waar het de Pain-fans om te doen is.

Pain gaat ook op toernee en komt naar de Benelux. Op 7 november 2016 staan ze in de Tilburgse 013. Een dag later in de Antwerpse Trix.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

X