Stany Criel

Smokey Fingers, het is niet meteen een naam om mee uit te pakken in tijden van antirookbeleid. De bandnaam sluit dan echter weer perfect aan bij het genre waarin deze vier heren zich begeven. Deze Italiaanse southernrockformatie debuteerde in 2011 met zijn zeer goed ontvangen album Columbus Way. De vijf jaren tussen de twee schijfjes in werden gebruikt om zich onder te dompelen in de Amerikaanse realiteit. De nummers voor schijfje nummer twee, Promised Land,  werden dan ook grotendeels geschreven tijdens een ervaringsgerichte trektocht door Amerika. Sadlle up them horses!

Met alleen al het onvermijdelijke Italiaanse accent in gedachten zou je southern rock nu niet meteen als een succesformule beschouwen voor een band uit spaghettiland. Columbus Way bewees ons al het tegendeel en met deze opvolger wordt die trend netjes voorgezet. Het enige verschil met zijn voorganger is het feit dat we nog meer ondergedompeld worden in authentieke southern rock met al zijn facetten.

Het genre staat nu eenmaal niet bol van de verrassingen maar toch heeft Smokey Fingers heel wat variatie in zijn nummers weten te verwerken. Enerzijds hebben we de meer country style-gerichte nummers zoals The Road Is My Home en Last Train. Rattlesnake Trail gaat qua stijl en gitaargetokkel dan weer meer neigen naar Bon Jovi (Wanted Dead Or Alive).

Volbloed rockers krijgen we dan weer in de vorm van onder andere Damage is Done en Turn It Up die een hoog gehalte boogie rock  à la AC/DC of ZZ Top bevatten. The Basement gaat de funky bluesrocktoer op met Grand Funk Railroad in gedachten. En uiteraard bevatten alle nummers wel invloeden van de gevestigde waarden – heden of verleden – uit het genre, zoals daar zijn : Lynyrd Skynyrd, Blackfoot, Molly Hatchet,….

Je mag dus gerust stellen dat Smokey Fingers niet alleen muzikaal de stijl volledig beheerst maar deze ook ademt en dat is al een prestatie op zich. Fans van het genre zullen amper of niet het verschil horen met de residerende bands uit “the South” en bij deze is dit plaatje voor hen dan ook zeer warm aanbevolen.

Tracklist :

 1. Black Madame
 2. Rattlesnake Trail
 3. The Road is My Home
 4. Damage Is Done
 5. The Basement
 6. Last Train
 7. Floorwashing Machine Man
 8. Stage
 9. Turn It Up
 10. Thunderstorm
 11. Proud  & Rebel
 12. No More

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

april

Geen concerten

mei

Geen concerten

X