Steve Souza praat honderduit over Exodus en zijn terugkeer op het oude nest
Jurgen Callens

Op 14 augustus hadden wij van Amped-Up, na de show op het Alcatraz Metal Festival de eer om mee in de tourbus van Exodus aan te schuiven voor een gesprekje met de immer sympathieke en enthousiaste frontman van het legendarische thrashmetalinstituut. De zanger is nu al een tijdje terug in de band, waarmee hij inmiddels het prima album Blood In, Blood Out opnam en het lijkt wel of er in al die jaren hoegenaamd niets veranderd is. Zelfs na de show, die toch wel de nodige energie vergde, lijkt Steve ‘Zetro’ Souza nog steeds één vat bruisende vitaliteit en staat hij ons goedlachs te woord. Lees vooral verder om te weten wat er allemaal van zijn hart moest.

Afbeeldingsresultaat voor steve souza pics

Hey Steve, jullie hebben er toch wel een succesvolle show opzitten vandaag mag ik zeggen?

Steve: Jazeker, dank je wel! Het was wel wat vroeg naar Exodus standaarden, maar de show rockte langs alle kanten en het was een super publiek.

Wanneer je de vuisten tot over de P.A.-toren in de lucht ziet gaan, kan je dat wel stellen.

Steve: Ja, daarom houden wij zo van dit publiek. De mensen zijn hier altijd goed voor ons.

Daar zal jij ook wel een serieuse hand in hebben? Ik vermoed dat iedereen blij is dat jij terug in de band zit?

Steve: Iedereen is gelukkig ja. Het is nu iets langer dan twee jaar dat ik terug in de band zit. En elke dag komt er wel iemand op me af die zegt dat het goed is dat ik terug in Exodus zit en ik ben er ook blij mee en hoop dat het deze keer ook voor altijd zo zal blijven. Het voelt goed aan om de songs weer te doen die ik altijd al deed en de muziek opnieuw te brengen die ik al bracht sinds ik 22 jaar oud was.

Voel je nog steeds diezelfde chemie van in die oude tijden ook?

Steve: Als je de show van vandaag gezien hebt, dan kan je daar zeker zelf je conclusies uit trekken. Die chemie is er zeker nog.

Het was inderdaad een sterke show, en ook met het laatste album pakten jullie weer eens serieus uit.

Steve: Dat album is nu intussen ook al weer een tijdje uit en we plannen om vanaf februari opnieuw te beginnen schrijven voor een opvolger ervan. Er komt even een break aan voor Gary (Holt) bij Slayer, en dat moet ons dan weer een kans geven om aan nieuw materiaal te beginnen werken en wat dingen te gaan uitwerken. Over zijn exacte schema ben ik nog niet 100 procent zeker, maar dat zijn toch de dingen die ik zelf gehoord heb en waar wij dan ook van uit gaan. We weten dus dat het bijna tijd is om opnieuw in onze pennen te kruipen en er weer vol tegenaan te gaan.

Gary zit dus nog steeds heel hard in Exodus?

Steve: Gary IS Exodus! 

Afbeeldingsresultaat voor gary holt pics

Missen jullie hem dan niet op tour?

Steve: Natuurlijk missen we hem. Het is heel jammer natuurlijk, maar Slayer is een hele goeie band en het is voor hem natuurlijk fantastisch om met die band te kunnen meegaan. Hij neemt er de plaats in van een legende (Jeff Hanneman). Feitelijk vervangt de ene legende dus een andere. En vertel me even, wie anders zou het beter gekund hebben dan Gary? Hij is gewoon de geknipte man voor die positie. Gary is dan ook een super toevoeging voor wat Slayer is.

Jullie touren echter wel met een prima vervanger nu. Kragen Lum is de naam. Hij maakt de ‘Heathen’ connectie dus nog wat groter?

Steve: Ik weet niet of die connectie eigenlijk wel zo relevant is. Lee (Altus, gitarist) zit nu al langer in Exodus dan dat hij ooit in Heathen gezeten heeft. Ik denk dat hij al even Exodus is als Tom, Jack en mezelf. Dus moeten we hem zeker ook die eer toekennen die hij verdient.

Jullie stonden feitelijk aan de wieg van de thrash metal in de Verenigde Staten. Hoe hebben jullie de scene eigenlijk zelf zien evolueren? 

Steve: Wel zoals bij elk groots gebeuren, moet iets evolueren, wil het verder kunnen blijven bestaan. We zijn constant op tour, spelen veel festivals enzo en spelen wel eens met bands als bijvoorbeeld The Black Dahlia Murder. Zij klinken ook heel erg thrashy en voegen eigenlijk best wel veel Exodus-elementen aan hun muziek toe. Er zijn dus best wel wat nieuwe bands nu die heel relevant zijn, terwijl die gasten nog niet geboren waren toen wij onze eerste songs schreven. Het is dus prima om te zien dat metal in zijn geheel nog steeds evolueert en stappen vooruit maakt.

Toch is het zo dat de grote traditionele bands steeds hun positie hebben weten vast te houden?

Steve: Inderdaad. Dat is zo. Maar die grote bands hebben dat enkel gekund omdat ze verder hard zijn blijven werken en in de loop van de jaren prima platen zijn blijven uitbrengen. Anthrax bracht een machtig nieuw album uit, de nieuwe Megadeth is ook een pareltje en ik hoorde al negen songs van de nieuwe Testament-plaat en die wordt ook weer geweldig. Dat kan ik je nu al vertellen. Ook onze laatste plaat was, zoals je zelf al zei, heel sterk. Kijk bijvoorbeeld ook eens naar Kreator. Niemand brengt ‘shitty’ albums op de markt. De bands in ons genre lijken nog steeds spijkers met koppen te slaan en zo moet het ook. De thrashbands lijken het nog steeds te kunnen en houden elkaar ook wel scherp door het niveau zo hoog te houden. Er is niemand die het zich kan permitteren om met iets minders voor de dag te komen.

Afbeeldingsresultaat voor exodus live pics

Zie je ook een grote toekomst voor de nieuwe lichting thrashbands?

Steve: Natuurlijk! Mijn zonen zitten bijvoorbeeld in één van die nieuwe thrashbands. Hatriot is de naam ervan. Iemand moet de traditie verder zetten haha. Tot voor enige tijd tourde ik zelf nog met die band en zong ik erin. Mijn ene zoon speelde toen bas en heeft nu de microfoon van me overgenomen. Hij doet dat heel goed dus dat wordt iets geweldig.

En er komt dus ook een nieuwe plaat van Hatriot aan.

Steve: Wel, je hoorde me net praten met de labelverantwoordelijke van een groot label  haha. Ze hebben nu wel een goed label met Massacre, maar ik wil ze graag dat stapje verder helpen. Dat zijn ook dingen waar ik zelf op tour mee bezig ben. Je ontmoet en ziet veel mensen en dan kan je al eens proberen om iets te gaan ondernemen. Ik weet dat mijn zonen klaar zijn voor die volgende stap en dat het potentieel en het talent er is.

Jullie hebben ook een geschiedenis met het Alcatraz Festival hier. Volgens mij zijn jullie de band die hier het vaakst op de bill stond.

Steve: Echt? Dat wist ik zelf niet. Wel, we hadden hier vandaag alleszins een hele boel fans die er een aardig feestje van wisten te maken. Dat zal er wellicht wel iets mee te maken hebben haha. Het was prachtig om te zien en het geeft ons dan ook een heel goed gevoel.

Gaat deze tour nog een tijdje verder?

Steve: Ja hoor, we zijn nog niet thuis. We hebben nog enkele festivals te gaan. Zo gaan we bijvoorbeeld nog door naar Duitsland, waar we nog op Summer Breeze gaan spelen volgend weekend. Op 24 augustus gaan we dan opnieuw naar huis om na alweer een weekje al opnieuw de hort op de gaan met Unearth en Killswitch Engage. Daarmee gaan we enkele shows in de States gaan doen. Dan zijn we, denk ik, een maandje vrij en daarna gaan we Loud Park spelen en daarna is Europa weer aan de beurt voor een tour met Obituary, Prong en King Parrot. Die tour staat gepland voor oktober/november.

Live kunnen jullie putten uit een gans arsenaal songs. Wie beslist er dan precies wat er in de setlist gaat komen?

Steve: Wel, daarover durven we al eens te gaan knokken haha. Dat is namelijk het ergste wat er is: een setlist samenstellen. Er zijn zoveel platen en zoveel songs om van te kiezen en die we ook willen doen. Het is dus echt niet makkelijk om zoiets ineen te boksen. Er moeten dus al wel eens wat compromissen gesloten worden.

Je hebt er ook geen probleem mee om songs te brengen van je voorganger bijvoorbeeld.

Steve: Daar heb ik geen enkel probleem mee. We openden vandaag zelfs met een song die ik niet op plaat ingezongen heb. Hoeveel bands ken jij die openen met een nummer die door een andere zanger ingezongen werd, haha? Zoveel zijn er niet denk ik. Ik heb er totaal geen moeite mee omdat al die songs deel uitmaken van de geschiedenis van Exodus. 

Afbeeldingsresultaat voor exodus logo

Dit is een vraag die ik tegenwoordig wel eens aan meer bands stel. Ook jullie zijn veel op tour en komen op veel plaatsen waar veel mensen samen zijn. Je weet wat er zich hier in Europa afspeelt. Hoe is je kijk hierop?

Steve: Oh, de terreur. Weet je, we mogen ons niet laten kennen en moeten gewoon blijven doen wat we zelf willen doen. Ik ga niet stoppen met mijn job uit te oefenen omwille van die assholes. Ik leef zelf in Californië, op 15 minuten van Oakland. En ook daar kunnen van die gekke dingen gebeuren. Daar stopt er gewoon een auto naast de jouwe, trekt er een gast een geweer, en kan je van de ene seconde op de andere koud maken. Je weet nooit wat er zal gaan gebeuren. Terreur zal er dus altijd en overal wel zijn, op gelijk welke manier. Er is ook zoiets als stedelijke terreur. Maar muziek stelt zich daar altijd wel boven. Dat gaan ze ons verdomme nooit afnemen. En ze gaan ons ook nooit angst aanjagen hiermee.

Hebben jullie misschien al plannen voor een live-dvd ofzo? 

Steve: Hier hebben we eigenlijk nog niet concreet over gepraat. Op deze tour wordt er ook niet echt iets gefilmd. Maar waarschijnlijk gaan we tijdens de volgende album-cyclus wel een kijken om het hele go-pro circus met ons mee te zeulen. Dan zullen we wellicht wel eens kijken voor dat hele dvd-ding, want dat lijkt me wel ook eens cool om te doen.

Om nog even terug te keren op de gitaristen-kwestie. Kragen Lum is dus enkel een tourmuzikant?

Steve: Kragen is inderdaad enkel met ons mee om de tour te doen. Hij is de touring gitarist terwijl Slayer zelf aan het touren is. Want wanneer die thuis zijn, gaat Gary gewoon met ons mee. Hij mag dan wel foutloos alle materiaal van Gary naspelen, toch is dat nog steeds niet hetzelfde. Hij is gewoon Gary niet en zal dat ook nooit zijn. Hij imiteert alles perfect, dat wel maar met alle respect: Gary Holt is de all-round thrashmachine die deze boel draaiend houdt. Hij schrijft gewoon alles voor deze band van a tot z.

Prima! Heb je misschien nog een boodschap voor onze Belgische en Nederlandse lezers die je graag wil overbrengen?

Steve: Haha, zeker! Jullie hebben hier in België het beste verdomde bier in de hele wereld! Weet je, er zijn mensen die het vaak hebben over het Duitse bier, maar dat bier is pis vergeleken met wat jullie hier hebben. Jullie hebben de beste trappisten van de hele planeet. We  doen ons petje hier voor af. Exodus is dol op alle blonde biertjes die hier in België te verkrijgen zijn. Alleen hiervoor zouden we al blijven terugkomen naar jullie land. Dank je wel hiervoor!

Cool! Jouw werk zit erop voor vandaag. Ik hoop dat je snel wat kan gaan genieten van een trappist en laat het jullie smaken!

Steve: Dank je, hou je goed en tot gauw!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

maart

Geen concerten

april

Geen concerten

X