Bart Van Gestel

Het woordje debuut geeft de reviewer van een muziekwebsite de nodige prikkels om aandacht te schenken aan het betreffende goed. The Damaged Ones van 9Electric is een album waarvan de persflyer in haar eerste alinea van dit woordje is voorzien. Zoals de bandnaam het al een beetje weggeeft, weet 9Electric flink wat elektronische elementen te voorzien in zijn sound. Aan ons om te oordelen of de combinatie elektronica-metal deze keer wel dan niet geslaagd is.

Het uit de Californische Sunset Strip afkomstige 9Electric speelde zijn eerste liveshow in 2011. Eerst als support voor menige bands (de bekendste onder hen zijn Static-X en Spineshank) in het lokaal erg populaire Roxy Theatre, al snel volgende door enkele headline shows in diezelfde club.

De typisch Amerikaanse sound gecombineerd met de rijk aanwezige elektronische elementen zal op Europese bodem mogelijk weinig potten breken – ons publiek durft al te gemakkelijk haar neus op te halen wanneer elektronica genoemd wordt als muzikale pijler. Toch is het de moeite waard om de frisse sound van dit viertal te checken. Het doet ons denken aan eind jaren negentig. De hoogtijdagen van bands zoals Static-X, Nine Inch Nails en – waarom niet – Live. De band zelf spreekt over invloeden van Bring Me The Horizon of ook Motionless in White.

The Damaged Ones behandelt het stereotiepe thema van de toestand van onze maatschappij. De titelsong zelf handelt dan weer over het sociaal geïsoleerd geraken. Het is iets waar zowel bands als fans al eens mee te kampen hebben (ik kijk in eigen boezem), maar door het groepsgevoel in de muziek boven kunnen staan.

De twaalf songs zijn erg onderhoudend en divers genoeg om te blijven boeien. Af en toe heb ik me wel eens gestoord aan de belerende en zeurende houding – 9Electric lijkt wel een zendeling van een of andere predikende sekte – maar dit drukt de pret niet bij de aanstekelijk gebrachte nummers.

Liefhebbers van de muziek van Nine Inch Nails, Rammstein, Pendulum of Rob Zombie moeten 9Electric zeker een kans geven. De band zal het hen in dank afnemen! De kans dat ze op korte termijn op Europese bodem zullen spelen schatten wij bij Amped-Up.be eerder klein in, maar als het management van de band ziet dat het aantal plays bij de grote media-streamers stijgt zullen ze ongetwijfeld snel de plasticsoep oversteken en ons komen voorzien van enkele liveshows.

9Electric is:

  • Thunderwood – vocalen
  • Mikey Lopez – gitaar
  • CaseyDC – basgitaar
  • Micah Electric – drums + programmeren

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

juni

Geen concerten

july

Geen concerten

X