Collibus: Gemma Fox praat over haar Graspop-ervaringen
Bart Van Gestel
Collibus Gemma Fox

In België trad Collibus nog maar twee keer op, telkens op Graspop. Toch krijgt de band hier, en niet alleen hier, erkenning voor zijn progressieve metal. De meeste bandleden zijn fan van Nevermore, en dan meer specifiek Jeff Loomis. Ook Dream Theater en Opeth behoren tot hun favoriete bands. Om Collibus zelf aan het woord te laten gingen we een babbeltje slaan met Gemma Fox, de grofgebekte maar uiterst sympathieke frontvrouw van deze band.

Net voor ik van wal wilde steken met mijn vragen greep Gemma even naar haar GSM om de rest van de band op te trommelen. Tevergeefs helaas, want niemand kwam tijdig opdagen binnen het vooropgestelde tijdsbestek welke Amped-Up ter beschikking kreeg van de band manager.

Hoe was jullie concert van vandaag hier op Graspop?

Eén grote puinhoop! Nee hoor, het was briljant. Ik heb er echt van genoten!

De tweede keer op Graspop…

Inderdaad. Vorige keer (dat was in 2014) mochten we openen, nu zijn we één plaatsje omhoog geschoven.

…it’s a long way to the top…

Maar we geraken er wel. Ik ben al opgewonden voor de derde keer hier. Benieuwd waar we dan staan (lacht).

Hoe waren de ervaringen vandaag tegenover de vorige keer?

Er waren zeker veel meer mensen aanwezig. Er hing ook een andere sfeer.

Kan je meer vertellen over het ontstaan en de geschiedenis van Collibus tot nu toe?

Ja hoor. Ik kwam bij de band in 2009, net op het moment dat we bij Collibus van een echte band konden spreken. En dan zijn we hier op Graspop, begrijp je? Dat is al iets hé.

Vertel eens over The False Awakening.

Dat was ons eerste album…hééééé deze man brengt mij bier (een crewlid brengt haar een halve-liter beker pils en verlaat prompt terug het toneel).

Deze man is een houdertje.

Zeker en vast.

Hij is alleen mij vergeten…grapje!

(lacht) Waar waren we gebleven? The False Awakening dus…het kwam uit in 2014 en werd goed ontvangen door de critici. Dit jaar promoten we een single, genaamd The Last Time, in aanloop naar de release van ons nieuwe album. Dat was ook de insteek om hier te komen optreden.

Wie is verantwoordelijk voor het schrijven van de muziek en teksten in de band?

Dat is de taak van Stephen (Platt). Hij is de hoofdschrijver voor de muziek. De rest doet ook zijn duit in het zakje op zijn domein, uiteraard. Ik doe het invullen van de teksten en melodieën bij de songs sinds deze nieuwe single. Ik had het voorheen nog niet gedaan, maar ik had het gevoel dat ik deze kans moest nemen om het nu wel te doen. Ik had ook ideeën welke ik voor dit nummer kon gebruiken.

Ik vond dit nieuwe werk een tikje agressiever dan jullie voorgaande werk.

Is dat een goede zaak?

Voor mij persoonlijk wel. Ik kan natuurlijk niet spreken voor andere fans, maar ik kan het wel smaken. Een tikje peper erbij…

Ik ben heel trots op deze nieuwe track.

Er staan ook akoestische nummers op deze single?

Er zijn drie akoestische tracks inderdaad.

Wat was hier het idee achter?

We kregen de kans om iets extra’s te doen, maar we hadden niet zoveel tijd. Daarom besloten we om het onszelf wat gemakkelijker te maken en iets meer eenvoudig te doen. Daarom kozen we om akoestische nummers op te nemen die dan bij het geheel passen. Ik denk dat het mooi uitgekomen is zo.

Welke thema’s zitten verwikkeld in de songs van Collibus?

Pffft…nu vraag je me wat. Het gaat niet over liefde. Ik schrijf niet over de liefde. Misschien eerder over het gebrek ervan denk ik (schaterlacht). Ik schrijf over mensen die mij kwaad maken. Ik gebruik song om dit om te keren naar iets positiefs.

Welke is het geheim achter jullie succes? Jullie fanbasis lijkt alleen maar groter te worden.

Ik denk dat er dingen begonnen te veranderen vanaf het moment dat we met een manager begonnen te werken. Hij doet goede dingen voor ons. Zo belde hij ons laatst op met de boodschap: “Jullie spelen op Download“. OK, fijn… “Jullie spelen opnieuw op Graspop“. Man, echt??? Dat is een deel van het geheim denk ik. Maar het is vooral het harde werk door de band dat zijn vruchten lijkt af te werpen, begrijp je.

Wat mogen we verwachten op de nieuwe plaat?

Uiteraard de songs van de single. Steven heeft een paar knallers bij elkaar geschreven, die, zoals jij al zei, een beetje meer gepeperd zullen zijn dan wat we tot nu toe gedaan hadden. Het is meer technisch ook. De single zelf zal een echte crowdpleaser worden. We gaan alles proberen dynamisch te houden.

Hoe zit de toekomst er uit na de release van de nieuwe plaat?

We doen een kleine toer in Engeland, daarna staan er nog een paar kleine festivals gepland. Misschien komen we volgend jaar terug naar België, wie weet… We gaan eerst de reacties van ons publiek afwachten op het nieuwe album en we zullen van daar wel verder zien, denk ik.

Bedankt voor je tijd en hopelijk tot in de nabije toekomst!

Als toemaatje kan je hier nog kijken en luisteren naar de clip die bij hun nieuwe single hoort:

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

X