Bart Van Gestel

Eén van mijn persoonlijke ontdekkingen op editie 2016 van de Graspop Metal Meeting was Beartooth. Hun aanstekelijke, diverse én vooral toegankelijke metalcore swingt als een tiet. Daarom vond ik het hoog tijd om hun album Aggressive onder de loep te leggen.

Beartooth ontstond in 2012 in een garage ergens in Columbus, Ohio in de Verenigde Staten. Zanger en opperhoofd Caleb Shomo begon een beetje voor zichzelf tijdens zijn vrije momenten bij zijn andere band Attack Attack!. Maar na zijn vertrek bij deze band ging hij zich meer op Beartooth focussen. Caleb kreeg meer en meer het gevoel dat zijn nieuw geschreven songs echt iets konden worden. Daarop ging hij op zoek naar een bassist, gitarist en drummer (eerst deed hij alles zelf). Enter Taylor Lumley, Nick Reed en Brandon Mullins. Het project had aanvankelijk geen naam, maar deze werd uiteindelijk toch gevonden. De bandnaam werd afgeleid van een plaats waar bassist Nick opgroeide.

Na enkele optredens in het Amerikaanse Midwest (voornamelijk bij fans in hun huiskamer!) werden ze opgepikt door het Van’s Warped Tour rondtrekkend circus. Wat hier aanvankelijk een éénmalig gebeuren was, leidde later tot een vaste stek op de affiche van deze toer in 2015.

Nog voor het uitbrengen van debuutplaat Disgusting (in 2014) koos bassist Nick Reed het hazenpad, en werd hij vervangen door Oshie Bichar. Ook Kamron Bradbury werd aangetrokken als ritmegitarist.

Beartooth speelt een agressieve doch frisse, poppy vorm van metalcore waarbij invloeden uit andere genres al eens de kop durven opsteken. Dit maakt dat de band laagdrempelige muziek maakt die niet alleen door core-adepten kan gesmaakt worden.

Ook live staan ze als een huis. Wie getuige was van hun doortocht op de Jupiler stage weet dat ze ware publieksmenners zijn. De menigte voor het podium ging zonder aarzelen in op elke aangeving van de band. Verder beginnen ze in Europa ook voet aan grond te krijgen, getuige hun Metal Hammer Golden God Award voor beste doorbraak.

Begin juni werd album nummer twee op de wereld losgelaten. Aggressive ligt zowel muzikaal als genrematig direct in het verlengde van Disgusting. Opnieuw brengen ze songs op Amerikaanse leest geschoeid: catchy cleane zang aangevuld met een juiste dosis screams. Aanstekelijk is het juiste begrip bij het luisteren naar songs als Loser of Hated.

Liefhebbers van de meer catchy en poppy metalcore moeten zeker Beartooth in huis halen, zij worden vast en zeker op hun wenken bediend.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

april

Geen concerten

mei

Geen concerten

X