Sebastiaan Schabon

Heb je je ooit al eens afgevraagd hoe metal met doedelzakken zou klinken? Wel, vraag dat maar eens aan de Duitsers van Tanzwut. Zij brengen sinds 1999 muziek waarin steevast de doedelzak present is. En op 8 juli was het weer raak, want dan brachten ze Schreib es mit Blut uit via het grote AFM Records. Als je te vinden bent voor muziek zoals dit, dan is deze schijf zeker een aanrader. Lees hieronder waarom.

Vijftien nummers telt deze geweldige plaat. Vijftien tracks bomvol harde, duitse, oerdegelijke metal. Met als aparte kers op de taart de doedelzakken. Ja, je leest het goed, metal met doedelzakken. Rare combinatie? Integendeel, geweldige combinatie! Een ding waarmee de band zich onderscheidt van al de rest. Titeltrack Schreib es mit Blut, om nu maar iets te noemen, kan alleen maar beamen wat hierboven staat. Het meezinggehalte ligt hoog, de muziek nodigt uit tot een feestje, alle bandleden hebben er zin in,… Kortom, wat moet je nog meer hebben? Een tweede hoogtepunt is er vlak daarna met Steig ein, waar wederom de doedelzak sterk vertegenwoordigd is maar tegelijkertijd niet overheerst. De gitaren staan op scherp en de zanger mist geen enkel moment zijn tekst. Heerlijk gewoon.

De band heeft ook een speciale versie van het op de plaat aanwezige nummer Stille Wasser voorzien om de fans te verwennen. Die versie bevat een gastoptreden van niemand minder dan Liv Kristine, die een geweldige bijdrage levert aan de track. Maar ook de rest van het album bevat geweldige nummers. Als er dan toch één minpunt genoemd moet worden: het klinkt bij momenten net iets te catchy. Het blijft zeer goed hangen en gaat nooit vervelen, maar je krijgt soms het gevoel dat de band iets te veel richting commerciële muziek neigt. Sporadisch dat wel, maar het is wel merkbaar.

Ja, dit is toch wel een geweldige plaat geworden van Tanzwut. De band moeten we nog lang niet afschrijven, hij blijft gewoon steengoede muziek maken. En met dit nieuwe album laten ze weer maar eens merken dat doedelzakken wel degelijk een match kunnen vormen met metalmuziek.

Tracklist:

 1. Schreib es mit Blut
 2. Steig ein
 3. Bruder Leichtsinn
 4. Chaos
 5. Reiter Ohne Kopf
 6. Geteert und Gefedert
 7. Stille Wasser
 8. Reicher als ein König
 9. Hahnenkampf
 10. Wenn Ich Tot bin
 11. An den Klippen
 12. Bleib bei Mir
 13. Wer Wir sind
 14. Neue Ufer
 15. Stille Wasser feat. Liv Kristine

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

april

Geen concerten

mei

Geen concerten

X