Vicious Rumors: multinationaal talent
Sebastiaan Schabon

Vicious Rumors is een talentvolle heavymetalband uit de Verenigde Staten, met een Nederlandse zanger, genaamd Nick Holleman. Vorig jaar nog te bewonderen tijdens een exclusieve Belgische show op Headbanger’s Balls Fest, en de band staat op het punt om een nieuw album uit te brengen, genaamd Concussion Protocol, waar Steamhammer/SPV de verdeling/promotie op zich zal nemen. Geheel onverwachts mocht ik zanger Nick en gitarist Geoff Thorpe interviewen op Graspop Metal Meeting 2016 in de VIP-Lounge, waar het een gezellig gesprek werd over verleden, heden, toekomst en natuurlijk het aankomende album.

Hallo jongens, hoe gaat het er mee?

Geoff: Goed, heel goed zelfs. Het voelt geweldig om hier met Nick op Graspop Metal Meeting te zijn, we zijn nu drie weken bezig met onze promotour voor het nieuwe album, Concussion Protocol. En het kon niet beter beginnen dan nu, we hebben grote plannen, zo komen we bijvoorbeeld terug in oktober.

Nick: Het is ook geweldig om gewoon hier te zijn, weet je. Het weer is geweldig, er is geweldige muziek, de sfeer is opperbest.

Geoff: Ik zat gisterenavond in München, en toen ik het weerbericht bekeek, zag ik enkel regen. Ik dacht: fuck it, ik heb mijn ticket, ik ben dan om middernacht naar hier gereden, om 8u30 ’s ochtends aangekomen. Dat is waar we het voor doen, daarvoor houden we van rock ’n roll (lacht).

Vicious Rumors - Concussion Protocol

Over het nieuwe album: wat kan je me er al over vertellen?

Nick: Dat het geweldig is? (lacht) Nee, even serieus, het is echt een geweldig album geworden. Het voelt als een nieuw hoofdstuk voor Vicious Rumors, maar het omvat tegelijkertijd ook alles wat de band de afgelopen 37 jaar gedaan heeft. Het is dus een hele geschiedenis, gebundeld in één album, Concussion Protocol. En de mensen zouden het gewoon moeten gaan kopen om het te horen, het te voelen. En ons natuurlijk komen bekijken tijdens onze tour, het gaat echt vet worden, het is gewoon metal en al hetgene daarrond. Het gaat over mensen samenbrengen door muziek.

Geoff: Absoluut, en met de hedendaagse technologie is het wel een stuk makkelijker om dingen op te nemen. We hebben een internationale band, drie van ons komen uit Californië, Nick uit Nederland, en Tilen komt van Slovenië. En was het maar zo gemakkelijk om gewoon tracks naar elkaar te versturen, maar helaas. Maar zo wilden we het ook niet doen. We kwamen gewoon allemaal samen in Californië en maakten het album als een team. En in al die jaren van Vicious Rumors zijn we door verschillende fases gegaan waar het gewoon business was. Maar vandaag de dag hebben we weer vijf gasten die nauw samenwerken, het heeft nog nooit zo goed gevoeld als vandaag. We zijn echt blij met het nieuwe album. En de reviews zijn mondjesmaat aan het binnenkomen, de eerste die we lazen heeft ons letterlijk van onze sokken geblazen. Ik kon die gast evengoed betaald hebben om zoveel lof uit te spreken (lacht). The sky is the limit gewoon.

Ook een Belgische stop tijdens de tour?

Geoff: Absoluut. Weet je, op de een of andere manier komen we hier sowieso wel terecht. Het wordt een volledig Europese tour, en als die eenmaal achter de rug is, vertrekken we meteen naar de VS, om daar ook rond te touren. Voorlopig is er nog geen einde in zicht. We mogen blij zijn dat we overal ter wereld fans hebben.

Nick Holleman

Nick is sinds drie jaar de nieuwe zanger van Vicious Rumors. Sinds toen hebben jullie een solide line-up, zo blijkt.

Geoff: Ja, dat klopt. Sinds hij erbij is gekomen, hebben we een soort van nieuwe energie gekregen. Onze shows zijn nu energieker, het is belangrijk voor ons om met iets nieuws naar buiten te komen. De beste songs hebben we in het nieuwe album gestoken, en je mag je aan een compleet nieuwe show van ons verwachten. En er is praktisch geen plaats waar we niet zullen spelen, we kunnen zelfs vanavond nog bij jou thuis eindigen (lacht).

Vanavond ben ik niet thuis, dus dat zal moeilijk worden.

Geoff: Denk je echt dat dat ons zal tegenhouden, broeder? (lacht)

Waarschijnlijk niet nee. Wat is jullie droomplek om eens op te treden?

Geoff: Dat is een hele moeilijke keuze. Zoals ik al eerder zei, mogen we onszelf gelukkig prijzen dat we zoveel geweldige fans hebben. En het gaat niet om de plek, want voor ons is elke show even belangrijk. Groot of klein, veel of weinig fans,… We spelen zo hard als we kunnen, iedere avond opnieuw. En zo hoort het ook. We houden van wat we doen, en dat weten de fans enorm te appreciëren. Ze zien dat we plezier hebben op het podium, ze zien dat we er zijn om hen te verwennen, en dan geven ze ons ook veel dank terug. En zoals Nick al zei, dit is een nieuw hoofdstuk, we kijken er allemaal enorm naar uit. We komen altijd bij elkaar om nieuwe dingen uit te schrijven, dus niet via email of sms of zoiets.

Nick: Dat is vooral omdat jij nog steeds niet weet hoe je zoiets moet gebruiken (lacht luid)

Geoff: Ik gebruik nog altijd rooksignalen ja (lacht). Maar dan wel digitale.

Nick: En dat is ook hoe we goede muziek maken. Door bij elkaar te komen, om alle ideeën te combineren. Met ieders inspiratie kunnen we er iets moois van maken. En met alle muzikanten die we hebben in de band kan het alleen maar goed aflopen. En bij momenten hebben we zoiets van: oké, dat gaan we gewoon doen. En dan is iedereen meteen akkoord, en zoiets krijg je alleen als je samen bent. Want als je het via email doet, heb je niet de persoonlijke touch of het gevoel dat de muzikant in zijn muziek legt.

Geoff: Weet je, in al die jaren van Vicious Rumors kon ik me nooit inbeelden dat we zo een internationale band hebben. Ik dacht in een straal van 50 of 100 kilometers alle bandleden te kunnen vinden, maar dat heeft wel even anders uitgepakt (lacht). Er zitten zelfs oceanen tussen ons, maar het punt is: Nick en Tilen hebben zoveel nieuwe energie met zich meegebracht dat het echt de moeite loont om zo internationaal bezig te blijven. En onze fans hebben totaal geen idee wat ze met Concussion Protocol gaan krijgen, maar laat ik dit nog zeggen: het is een vuist vol met kracht die je omver zal blazen.

Als je één moment mocht kiezen in het bestaan van de band dat je nog eens zou willen herbeleven, wat zou je dan kiezen?

Geoff: Goh, moeilijke vraag. Er is wel een gevoel van overweldiging om op al die Europese festivals te kunnen spelen, een heel spannend gevoel ook. De liveshows zijn ook altijd geweldig. Maar er is toch één moment dat me altijd zal bijblijven. Dat was toen we eens een show in Berlijn speelden, en ik weet niet meer wat er toen allemaal gebeurd is, maar ik had toen een mooie jongedame in mijn hotelkamer, en ineens klopte de Duitse politie op mijn kamerdeur. Ik stond daar enkel met een bedlaken als een soort handdoek rond mij. En Nick lag rustig verder te slapen in de andere kamer.

Nick: Nee, ze hebben mij eerst wakker gemaakt (lacht).

Geoff: Oh ja, dat klopt (lacht).

Nick: Ja, ik had eigenlijk één van die politieagenten beledigd, en ze vroegen aan mij waar de manager van de band was. En zelfs de hotelmanager kwam met ons mee, en ik was even bang omdat ze mij zo ruw uit mijn slaap hebben gehaald. En dat is best vervelend, want op tour krijg je sowieso niet veel slaap, je moet ieder uur dat je krijgt om te slapen benutten. Maar toen was mijn eerste reactie: kom, we pakken die gast. Dus ik vloog hem rond de nek, maar toen was ik nog half aan het slapen, dus ze hebben mij overmeesterd.

Geoff: Het leven van een band kan je in verschillende interessante situaties plaatsen. Maar we mogen gelukkig zijn dat we duizenden geweldige momenten hebben beleefd met Vicious Rumors. 37 jaar en nog steeds niet genoeg, nog steeds onze grenzen verleggen. Dit wordt al ons twaalfde studio-album, en onze zeventiende officiële release. En op de één of andere rare manier voelt het alsof we maar net gestart zijn. En ik wil ook nog even alle fans bedanken, niet alleen in België, maar over de hele wereld om ons altijd te blijven steunen en altijd naar onze optredens te komen kijken.

Vicious Rumors

Tot slot: is er nog iets dat je wil zeggen tegen de fans?

Nick: Wel, ik denk dat alles al gezegd is. De fans maken het ons mogelijk om keer op keer geweldige momenten te beleven, en we vinden het geweldig dat de fans het ook waarderen dat we er zoveel werk in steken. En het maakt niet uit hoeveel fans er zijn tijdens een optreden, wij doen gewoon waar we het meeste van houden, en dat is muziek maken.

Geoff: Dat is volledig waar. Het gaat ook niet per se over ons, maar over de fans. Zij zijn enorm belangrijk voor ons, want zonder fans sta je nergens. En ik hoop dat zij dat ook beseffen.

Bedankt voor jullie tijd, en wie weet tot bij één van jullie volgende shows!

Nick: Nee, jij bedankt (lacht).

Geoff: Bedankt man, en inderdaad, wie weet tot binnenkort!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

juni

Geen concerten

july

Geen concerten

X