Rotthier Peter

Dan laat Jani Kazaltzis zich al eens een metaloutfit aanmeten om naar Graspop te gaan, dan blijkt roze gewoon normaal te zijn in het rockcircuit. Althans dat probeert de Duitse bende van J.B.O. (afkorting van James Blast Orchester) ons wijs te maken. Wie de promofoto’s van de heren voor ogen krijgt zal direct opvallen dat flashy roze meestal de hoofdkleur is. Net zoals hun bedenkelijke vrolijke en kleurrijke outfit, is de muzikale trend op hun elfde langspeler James Zensiert! Chester van hetzelfde niveau.

J.B.O. is eind jaren tachtig begonnen als een groep die heavy metal persiflages bracht van bekende songs met andere teksten. Toch duurde het tot 1995 voor ze een eerste album op de markt brachten. Gedurende de daarop volgende jaren begonnen de heren ook meer en meer eigen nummers te schrijven. Mocht de term comic heavy metal bestaan, dan zouden die van J.B.O. zeker aan de top van het genre staan, zeker in de Duitssprekende landen waar ze ook nu al op handen gedragen worden. Wie de, in het Duits gezongen, ongecompliceerde hard rock songs door zijn speakers blaast, denkt direct aan liters alcohol en een wei volle zatte Duitsers, zoals bijvoorbeeld op Wacken Ist Nur Einmal Imh Jahr.

JBO_Huckleberryking_Media

Het sterkste punt van J.B.O. zijn echter de lyrics die de heren bij hun muzikale uitspattingen schrijven. Voorbeelden hiervan zijn de cover, Jetzt Ist Halt Heut, waarin ze hun jeugd op de korrel nemen en Har Har Har, met een hitsige dame als opvulling.

James Zensiert! Chester bevat zeventien nummers, maar de intro en gesproken opvullertjes zoals Rapper, Marilyn Manson (hilarische tekst), Alcoholprobe en Autowerkstatt voegen niets bijzonders toe voor de modale bewoner van de Benelux. De teksten van J.B.O. zijn vooral een afspiegeling van de Duitse maatschappij. Ze worden dan ook nog in de eigen landstaal gezongen, wat voor niet Duitstaligen al een flinke stap te ver is. Voeg daarbij dan ook nog de mix van eigen songs en voor ons meestal onbekende coversongs van hedendaagse Duitse hits en je zal begrijpen dat dit J.B.O. niet direct hoge ogen zal gooien bij ons.

James Zensiert! Chester is gewoon een goede feestplaat, die vooral in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland over de toonbank zal gaan. Hier  vrees ik echter dat deze plaat aan het feestgedruis voorbij zal gaan ondanks de noemenswaardige poging om ons ook te verleiden om ons in het Duitse kwaliteitsbier (?) te gooien.

Tracklist:

 1. Einzähler
 2. Wir lassen uns das Blödeln nicht verbieten
 3. Panzer Dance
 4. Metaller
 5. Ich hätt gern mehr
 6. Autowerkstatt
 7. Wacken ist nur einmal im Jahr
 8. Verliebt
 9. Jetzt ist halt heut
 10. Marilyn Manson
 11. Fünf Minuten
 12. Har Har Har
 13. Nürnberg Groove
 14. Rapper
 15. Söderla!
 16. Alkoholprobe
 17. M.F.N. for J.B.O.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

april

Geen concerten

mei

Geen concerten

X