Rotthier Peter

In 2004 bracht Arjen Lucassen onder de naam van zijn Ayreon-project het album The Human Equation op de markt. De ex-Vengeance-gitarist wist voor deze rockopera heel wat bekend volk te strikken om de dubbelaar in te blikken. Elf jaar na het verschijnen van het album, kreeg The Human Equation een nieuw leven in de Rotterdamse theaterzaal Luxor alwaar het album in september 2015 vier keer op het podium gebracht werd. Dit echter zonder multi-muzikant Lucassen zelf. Hij houdt te veel van zijn kluizenaarsbestaan in het Nederlandse Noord-Brabant waar hij teruggetrokken leeft op een gerestaureerde hoeve alwaar hij ook een studio heeft waar al zijn muzikale projecten tot leven komen.

De muzikale regisseur van dit hele gebeuren was ex-After Forever-toetsenist Joost van den Broek, die het The Theater Equation-liveproject in goede banen moest leiden. Muzikaal is dat in ieder geval geslaagd. Het album werd gedurende drie dagen integraal live gebracht en de meeste muzikanten en vocalisten van het originele album tekenden present.

Zo speelt James La Brie (Dream Theater) de hoofdrol in het gebeuren als ‘Me’, de man die na een auto-ongeluk in coma belandt. Na twintig dagen coma (de twintig songs op het album) moet hij beslissen of hij al dan niet wakker zal worden.

Ook van de partij uit het originele album zijn Devon Graves (Psychotic Waltz, Dead Soul Tribe) als Agony, Eric Clayton (Saviour Machine) als Reason, Marcela Bovio (Stream of Passion) als Wife, Magnus Ekwall (The Quill) als Pride, Heather Findlay (Mostley Autumn) als Love en Irene Jansen als Passion.

De rol van Lucassen zelf als Best Friend wordt ingevuld door Jermain van der Bogt (Wudstik) terwijl Anneke van Giersbergen de plaats inneemt van Mikael Akerfeldt (Opeth). Mike Mills (REM) mocht de plaats innemen van Devin Townsend als Rage en de inmiddels overleden Shadow Gallery-zanger Mike Baker.

Opmerkelijk zijn de drie rollen (Nurse, Doctor en Mom) die toegevoegd zijn aan deze theaterversie en respectievelijk door Nienke Verboom (MindShade), Peter Moltmaker en Anita van der Hoeven tot leven worden gebracht.

Voor de orkestratie van het gebeuren werd beroep gedaan op drummer Ed Warby, gitaristen Marcel Coenen en Freek Gielen, bassist Johan van Stratum, keyboardspelers Ruben Wijga en Erik van Ittersum aangevuld met celliste Maaike Peterse, violist Ben Mathot en het Epic Rock koor.

Veel meer kan ik hier niet echt over kwijt, want deze live-uitvoering van The Human Equation is even geniaal als het origineel en bewijst nog maar eens dat Arjen Lucassen als componist van rock opera’s in Europe op eenzame hoogte staat. Jammer dat, in deze moderne tijden, bij beluistering het livegevoel steeds verdwijnt omdat je alles op MP 3 aangeleverd krijgt.

Deze dubbel-cd is ook verkrijgbaar samen met dvd of blu ray (die we niet bijgeleverd kregen) en om echt mee te kunnen met dit livegebeuren, denk ik wel dat de filmregistratie het live-effect nog beter tot zijn recht zal laten komen.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

juni

Geen concerten

july

Geen concerten

X